Digitalisering

6,7 miljoner nya it-prylar kapade

Nästan en femtedel av de kapade datorerna, telefonerna och andra uppkopplade prylar finns i Europa. Foto: TT
Nästan en femtedel av de kapade datorerna, telefonerna och andra uppkopplade prylar finns i Europa. Foto: TT

Det har gått ett knappt år sedan Mirai, ett nätverk med omkring en halv miljon kapade IT-prylar, fick stora delar av internet på knä. Nu visar en kartläggning att nära en femtedel av de kapade datorerna, telefonerna och andra uppkopplade prylar finns i Europa.

Publicerad

Oavsett vad det handlar om för teknisk pryl så kallas den för en "bot" när den kapats av brottslingar. Tusentals "botar" samlas i botnätverk (botnet) som i första hand används för överbelastningsattacker (DDoS) riktade mot bland annat företag, myndigheter och medier men numera också för att sprida skadlig kod, främst så kallade Ransomware.

När de första botnätverken dök upp runt milleniumskiftet bestod de bara av kapade datorer, men på senare år handlar det också om smarta telefoner och inte minst hemmens ofta dåligt skyddade uppkopplade prylar, Internet of Things (IoT).

De hittills största cyberattackerna genomfördes förra hösten och kom från ett botnätverk kallat Mirai. Det drabbade stora delar av USA:s internet och särskilt sociala medier som Twitter och en lång rad traditionella medier i USA och Europa. I Sverige drabbades företag, men bland andra också regeringens hemsida.

Läs mer:

Nu visar en kartläggning från datasäkerhetsföretaget Symantec att antalet kapade prylar som används i botnätverk globalt uppgår till 6,7 miljoner. I Europa är koncentrationen högst i Madrid, Istanbul och Moskva. Symantecs säkerhetsexpert Ola Rehnberg pekar särskilt på att Google inte lyckats rensa ut fler skadliga appar till operativsystemet Android i sin nätbutik.

– Vi ser allt fler attacker mot mobila enheter och framför allt de med Android. När vi undersökte det i augusti hittade vi runt 300 appar i Googles butik som gjorde om mobilen till en bot. De har som krav att alla appar ska ha ett certifikat, men tyvärr fortsätter nya skadliga appar att dyka upp, säger han till TT.

Stockholm står för 56 procent av de svenska botarna men hamnar på en förhållandevis blygsam 98:e plats bland de europeiska städerna. Kan man av det dra slutsatsen att svenskar är bättre på att skydda sig mot intrång än många andra européer?

– De stora förändringarna ser vi i länder som snabbt gått från låg andel uppkopplade medborgare till hög. Sverige har haft en hög uppkopplingsgrad under en längre tid och i någon mån har vi en högre datamognad än i många andra länder.