Innovation

63 svenska vr/ar-bolag att ha koll på

Foto: Grafik: Jonas Askergren
Uppgifterna om när bolagen grundats baseras i de flesta fall på när de registrerats hos Bolagsverket. Det vi angett i kolumnen ”Inriktning” ska ses som en fingervisning: många av bolagen har olika typer av verksamhet och riktar sig mot kunder i vitt skilda branscher. Listan gör inga anspråk på att vara komplett utan ska ses som ett urval. Om du har en verksamhet med spännande vr- och/eller ar-teknik som inte återfinns här vill vi gärna veta mer! Foto: Grafik Jonas Askergren
Björn Barenius opererar virtuella patienter med sin vr-rigg på Södersjukhuset.Foto: Sanna Percivall
Oscar Andrén.Foto: Sanna Percivall
Italo Masiello.Foto: Sanna Percivall
Björn Barenius.Foto: Sanna Percivall

Virtuella operationsrum. Nya sätt att lösa kompetensutmaningar. Digitala modeller som visar var armeringsjärnen ska sitta. Unga teknikbolag bryter ny mark när allt fler svenska företag testar om lösningen på verkliga problem går att finna i virtuella världar.

Publicerad

Det är fredag morgon på Södersjukhuset i Stockholm. Ortopediläkaren Björn Barenius lutar sig framåt och tar vant emot ett sterilt verktyg från en kollega i operationssalen. Det här skulle kunna ha varit ett rutiningrepp om det inte var för att rummet som Björn Barenius rör sig i är en virtuell modell av operationssal 3 på Södersjukhuset. Och för att kollegan han har intill sig är en digital avatar.

I den fysiska världen står Björn Barenius i ett litet arbetsrum och håller i vad som ser ut som två korta stavar. På huvudet har han en virtual reality-hjälm av märket HTC Vive. Från hjälmen löper sladdar ned över hans ljusblå sjukhuskläder, och in i en dator på ett bord mitt i rummet. På skärmen ser vi hur Björn Barenius interagerar med sin digitala kollega.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här