Digitalisering

5g gör hamnarbetare till kontorsjobbare

På Huaweis fabriker har datakablarna bytts ut mot trådlösa nätverk. Foto: Todd Darling/TT/Polaris
På Huaweis fabriker har datakablarna bytts ut mot trådlösa nätverk. Foto: Todd Darling/TT/Polaris
Brian Chamberlin, talesperson för Huawei i Shenzhen. Foto: Huawei
Brian Chamberlin, talesperson för Huawei i Shenzhen. Foto: Huawei
På hamnen i Ma Wan styrs kranarna på distans, från ett kontor. Foto: Huawei
På hamnen i Ma Wan styrs kranarna på distans, från ett kontor. Foto: Huawei
Att klättra ner från en 40 meter hög kran och upp i nästa tog tidigare runt 20 minuter. Foto: Huawei
Att klättra ner från en 40 meter hög kran och upp i nästa tog tidigare runt 20 minuter. Foto: Huawei
Hamn- och transportsektorn är en av drygt 20 som Huawei digitaliserat med 5g. Foto: Huawei
Hamn- och transportsektorn är en av drygt 20 som Huawei digitaliserat med 5g. Foto: Huawei

Huawei hoppas kunna leda 5g-utvecklingen och satsar stort på att ta tekniken från Kina till resten av världen. Geopolitiken sätter dock käppar i hjulet och kan hålla tekniken borta från Sverige.

Publicerad

90 000 kilometer. Så långt mätte alla datakablar som Huawei tidigare hade i sina telefonfabriker. Nu har allt rivits ut och ersatt med ett trådlöst 5g-nät. Det är ett av många exempel på möjligheterna med 5g som Huawei visar upp i sin utställningshall i kinesiska Shenzhen. Tillsammans med ett par andra medier fick Ny Teknik en digital visning. Det skedde strax innan ett avgörande kring Huaweis framtid i de svenska 5g-näten skulle komma från förvaltningsrätten. Men den konflikten återkommer vi till. 

Tekniken som har använts i Huaweis egen fabrik kan appliceras på en mängd industrier, påstår bolaget självt och berättar att skiftet till trådlöst redan har genomförts i ett tjugotal sektorer – från bussar till stålverk och hamnar. Svarstiden är mellan 20 och 50 millisekunder, vilket är godtagbart för industrin. 

– Det viktigaste med 5g är att det är inriktat mot industrin. För konsumenterna blir det ingen ”game changer” förrän det kommer en ny generation enheter, men innan det sker kommer vi att få se fler och fler industrier digitaliseras, säger Brian Chamberlin, talesperson för Huawei i Shenzhen.

För dyrt att dra kablar över en hel hamn

Just hamnen är ett exempel som återkommer. På ön Ma Wan i Shenzhen har hamnen blivit nästan helt digitaliserad och på köpet har det som på engelska kallas ”blue collar jobs” blivit ”white collar”. Alltså har det som tidigare varit tungt kroppsarbete förändrats så att det nu kan utföras från ett luftkonditionerat kontor. 

De hamnarbetare som tidigare suttit i 40 meter höga lyftkranar i Ma Wan sitter nu på ett kontor och styr kranarna på distans.  

– Att dra kablar över en hel hamn är för dyrt, men med 5g är digitaliseringen ekonomiskt logisk. Nu kan de gå från en kran till en annan med ett knapptryck i stället för en 20 minuters promenad ner och upp i kranarna, säger Brian Chamberlin. 

Varje kran är utrustad med 22 kameror, vilket ställer stora krav på nätverket. 

– En stor fördel med 5g är att de olika nätverken går att konfigurera utifrån vad behovet är. Behöver du konstant ladda upp 22 videoströmmar, men inte ladda ner särskilt mycket, går det att lösa, säger Brian Chamberlin.

Stor utmaning att hitta plats för stationer

Utvecklingen har varit på gång ett tag, särskilt i östra Asien. Kina och Sydkorea har varit snabbast i världen med att rulla ut 5g-tekniken, samtidigt som Europa har halkat efter. I Kina har utvecklingen fått en skjuts av pandemin. De enorma statliga stimulanspaket som lanserats har riktat in sig på specifika sektorer, bland dem 5g. Bland annat inleddes ett program där alla statligt ägda byggnader kunde hyras nästan gratis för att bygga stationer på taket. 

– Det har gjort att utvecklingen gått mycket snabbare, det har byggts 48 000 basstationer bara i Shenzhen. En stor utmaning i Kina är annars att hitta plats för stationer. 

På tal om utmaningar finns det en del sådana för Huawei. Att exportera teknik till resten av världen samtidigt som man av många andra länder kopplas ihop med Kinas kommunistregim är givetvis ett problem. I Sverige har Huawei bannlysts från 5g-nätet eftersom Säpo och Försvarsmakten anser att kopplingen till Kinas spionage gör att de inte kan släppas in i samhällskritisk verksamhet. 

– Vi arbetar så hårt vi kan för att följa lokala regler, och samtidigt vill vi inte att det här ska påverka våra kunder, säger Brian Chamberlin kort om vad han kallar ”geopolitisk oro”. 

Hur stort är problemet för Huawei? 

– Det är ett hack i kurvan, men något jag ser att vi kommer att komma över, säger Chamberlin, som själv är amerikan.

Hoppas kunna se namnet ovanför personen

Framtiden då? Huaweis 197 000 anställda (för övrigt drygt dubbelt så många som Ericsson) har givetvis väldigt många projekt på gång. Men på frågan om vad den största skillnaden i användandet av 5g-teknik är om fem år kommer Brian Chamberlins svar snabbt. 

– Om fem år väntar jag mig att vi har ar och vr i stor skala, och det är något jag verkligen ser fram emot. Jag har kinesiska vänner vars namn jag aldrig kommer ihåg. Tänk att kunna se vad de heter när namnet dyker upp ovanför huvudet varje gång jag träffar dem, med hjälp av ar-glasögon. När vi får bra ar-enheter kommer det att förändra så mycket att det är svårt att föreställa sig.