Populärteknik

5 saker du (kanske) missade under Galaxy S22-släppet

Precis som föregångende Ultra-modell är årets Galaxy S22 Ultra utrustad med smart penna. Foto: Press
Precis som föregångende Ultra-modell är årets Galaxy S22 Ultra utrustad med smart penna. Foto: Press
Surfplattan Samsung Galaxy Tab S8 ska funka som alternativ till din laptop. Det siktar Samsung på i alla fall. Foto: Press
Surfplattan Samsung Galaxy Tab S8 ska funka som alternativ till din laptop. Det siktar Samsung på i alla fall. Foto: Press

Leve handdatorn – i och med Galaxy S22 Ultra-lansering är Galaxy Note i princip tillbaka. Här är fem andra nyheter som stack ut under gårdagens Samsung-lansering.

Publicerad

Nu när har röken lagt sig efter onsdagens stora Galaxy S22-jippo, vad var det egentligen som Samsung visade upp?

Det blev tre nya flaggskeppstelefoner – och en färsk surfplatta som Samsung hoppas ska mala Ipad Pro till grus (inte bokstavligen, så klart).

Här kan ni läsa mer om Samsung Galaxy S22-serien, med 6,8-tumsbjässen Galaxy S22 Ultra i spetsen. Vill ni i stället veta mer om surfplattan Galaxy Tab S8, klicka här.

Det är omöjligt att rapportera om ALLT under den typen av lanseringar som Samsung precis hållit. Nedan har vi därför samlat fem nyheter om Galaxy S22-serien, Galaxy Tab S8 och gränssnittet One Ui 4 som vi inte kan släppa.

1. Pennfacket är här

# Samsung Galaxy S22 Ultra har fått ett eget fack för den smarta penna S Pen. Det var på tiden. Förra året fick man nöja sig med att fästa den magnetiskt på baksidan av Galaxy Note 21 = lätt att tappa bort. Nu kan pennan förvaras i ett fack intill telefonens USB C-port.

I år har Galaxy S22 Ultra även fått en inbyggt fack för S Pen.
I år har Galaxy S22 Ultra även fått en inbyggt fack för S Pen.

2. RAW-bilder från 108 MP-kamera

# Bilder från Galaxy S22 Ultras 108-megapixelskamera kan sparas i högupplöst 16-bitars RAW-format (dng). Dessa ska sedan kunna redigeras på exempelvis en dator eller i Samsungs Expert RAW-app, som även låter dig styra saker som vitbalans, ISO-tal och exponeringsvärde (EV) när du fotar. Appen är inte ny, men i fjol gick den bara använda med S21 Ultras vidvinkel-objektiv.

3. Nya integritetsåtgäder

# Integritetsinställningarna i Samsungs användargränssnitt One Ui 4.1 har gjorts tydligare och enklare. En ny knapp i snabbmenyn quick settings gör exempelvis att du kan blockera tillgången till kamera och mikrofon för alla appar – i ett svep. På Galaxy S22-telefoner tänds en led-lampa högst upp skärmen varje gång en app använder mikrofonen eller kameran.

Auto framing gör att bildvinkel justeras för att få med fler personer i bild under videosamtal. Foto: Press
Auto framing gör att bildvinkel justeras för att få med fler personer i bild under videosamtal. Foto: Press

4. "Smartare" frontkamera

# Samsung delar ut en videosamtals-smocka till Apple. Uppdaterade One Ui 4-funktionen Auto framing gör att frontkameran på Galaxy S22-telefoner kan spåra och följa personen som pratar, för att hålla dennes ansikte i fokus. Funktiionen dök först upp Galaxy Z Fold 2, men nu har Samsung gjort den smartare.

Nu kan Auto framing följa upp till 10 personer, och anpassa kamerans bildvinkel så att hela gruppen är i fokus under samtalet. Apples motsvarighet heter Center stage, men den funktionen finns än så länge bara till Ipad, inte Iphone.

5. Surfplattan som hybridmaskin

# Samsung vill att surfplattan Galaxy Tab S8 ska ersätta din laptop. För att lyckas med det har Galaxy Tab S8 fått ett desktopliknande läge kallat Samsung Dex. Känns namnet bekant? Det beror på att funktionen har funnits i flera år, bland annat i form av en slags dockningsstation för mobiler.

Tangentbord med inbyggd pekplatta kan köpas till Galaxy Tab S8 Ultra. Foto: Press
Tangentbord med inbyggd pekplatta kan köpas till Galaxy Tab S8 Ultra. Foto: Press

Numera är Samsung Dex trådlöst, och på plattan ska finessen bland annat kunna användas till att ändra på fönsterstorleken i fler appar, samt ansluta plattan till en extern skärm enklare än tidigare.

Exakt hur praktisk funktionen, och hur pass ”desktop-liknande” miljön är, återstår att se. För de som inte vill pensionera laptopen går det dessutom att använda Galaxy Tab S8 som en trådlös extern skärm.

Bonus: Android-uppdateringar i fyra år

Okej, vi har redan listat fem saker, men kan inte låta bli att ta upp ytterligare en som kan betyda mycket för Samsungs telefoner på sikt. Från och med nu kommer Galaxy S22, Galaxy S21 och ett gäng andra Samsung-prylar vara garanterade fyra Android-uppdateringar.

Ända sedan Androids barndom har Samsung (och alla andra tillverkare) fått kritik för att man inte fortsätter att uppdatera sina flaggskeppsmodeller lika länge som Apple. Det här är ett steg i rätt riktning – och vi får hoppas fler Androidtillverkare följer efter.