Digitalisering

3d-skrivare för 1 600 kr gör succé

En innovativ ram kapar priset på 3d-skrivare till 1 600 kronor.

Publicerad

Amerikanska Tiko 3D har gjort succé på finansieringssajten Kickstarter med en 3d-skrivare för 179 dollar, motsvarande cirka 1 600 kronor.

Entreprenörerna har tagit ett antal innovativa designgrepp för att sänka kostnaden, och skrivaren liknar inte något annat på marknaden.

Medan vanliga 3d-skrivare har en stabil – och dyr – ram så har Tiko utvecklat en ram i ett enda stycke. Den ser ut som en trekantig burk, är enkel att tillverka och behöver inte monteras. Själva skrivningen görs av tre armar som positionerar skrivhuvudet i x- och y-led. För att röra huvudet i z-led så glider armarna uppåt på skenor på insidan av burken. Byggplattan där det skrivna föremålet växer fram står still i botten av skrivaren under hela tillverkningen. Konstruktionen är stabil och behöver inte kalibreras lika ofta som traditionella skrivare i budgetklassen, enligt företaget. För att ytterligare sänka priset är kylfläkten bortplockad. Istället har skrivaren en passiv luftkylare.

För att få in pengar till att starta produktion har Tiko 3d startat en kampanj på finansieringssajten Kickstarter. Det tog bara tre timmar att nå målet på 100 000 dollar. Idag företaget lyckats dra in drygt 1,3 miljoner dollar och det återstår ännu 21 dagar på kampanjen. De första versionerna som ska leveras i november är redan slutsålda. Men det går ännu att förbeställa en 3d-skrivare för 179 dollar, motsvarande cirka 1 600 kronor, som ska levereras i januari om allt går enligt planerna.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!