Innovation

3d-skanning tar fram rätt storlek på kläderna

Foto: Fredrik Sandberg / TT
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Att beställa hem flera plagg från nätet för att prova och sedan skicka tillbaka dem sätter spår i miljön. En avhandling från Textilhögskolan har en bättre lösning som involverar avatarer och 3d-skanning.

Publicerad

Handla på nätet har blivit vardag för många. Att slippa ta sig ut och istället klicka hem de senaste vårnyheterna låter ju superbekvämt. Men hur ska man veta vilka av byxorna som sitter bäst? Man får helt enkelt beställa hem flera och skicka tillbaka dem som inte passar. Kanske låter smidigt, men tänk om du redan innan skulle veta vilka byxor som har rätt passform.

I en ny avhandling vid Texitlhögskolan, Högskolan i Borås visar att det finns verktyg både för produktutvecklaren och konsumenten som kan hjälpa till i processen att hitta rätt storlek. I sin avhandling ”Does it really fit?: improve, find and evaluate garment fit” försöker Niina Hernández hitta nya metoder för att hjälpa tillverkarna att erbjuda plagg som matchar målgruppen, det skriver Högskolan i Borås på sin hemsida.

Skanna din kropp och bli en avatar

Genom att skanna kroppen i en 3d-body scanner fick Niina Hernández fram en avatar som föreställer personen som blivit skannad.

– Då kunde vi visualisera olika storlekar på avataren och låta kunden välja vilken storlek denne trodde skulle passa. Sedan fick kunden testa fysiska plagg i samma storlekar och sedan analyserade jag hur väl dessa val samt deras passformsutvärderingar stämde överens. Det blev mer rätt än genom att endast gå på måtten, avslutar Niina Hernández.