Innovation
3d-printad kanin klonas med inbyggt syntetiskt dna
Glöm hårddisken. I framtiden kan information lagras i syntetiskt dna. Nu visar forskare att tekniken funkar för att klona en 3d-printad plastkanin.
Dna kan bli en framtida lösning för långvarig lagring av stora mängder information. Men tekniken är inte riktigt där ännu. Nu har forskare vid ETH Zürich dock kommit ett steg på vägen. De visar att en plastkanin kan klonas enbart utifrån den information som originalet bär på.
Metoden som beskrivs i den vetenskapliga tidskriften Nature Biotechnology går ut på att först koda in blåkopian till den 3d-printade kaninen i dna-molekyler. Här utgår forskarna alltså från de fyra dna-baserna, ACTG, för att koda in instruktionerna. Det syntetiska dna:t bäddas sedan in i de plastpärlor som används för att skriva ut exemplaret.
Genom att klippa bort en liten bit av den utskrivna kaninen har forskarna sedan de instruktioner som behövs för att skriva ut en klon. Det här har i försök funkat i fem generationer, utan att någon information har gått förlorad. Dessutom har forskarna lyckats tillverka en fullständig kaninklon så långt som nio månader efter det att originalet skapades.
De har också använt syntetiskt dna för att koda in en video i plexiglas, som kan användas i ett par läsglasögon. Bara en liten bit av glaset var tillräckligt för att avkoda informationen.
Forskarna tror att ”sakernas dna” kan bli ett sätt att tillverka produkter med dold information eller vara ett steg mot maskiner som kan klona sig själva.