Populärteknik

3d-printad dödshjälpsmaskin kan nå marknaden nästa år

3d-printade dödsmaskinen Sarco kan nå allmänheten nästa år. Foto: Exit International
3d-printade dödsmaskinen Sarco kan nå allmänheten nästa år. Foto: Exit International

Dödshjälpsförespråkaren Philip Nitschke utvecklar ett nytt sätt att hjälpa människor att ta sina liv.

Publicerad

Dödshjälp är ett kontroversiellt ämne och olagligt i många länder runt om i världen. Men det har inte hindrat innovationskraften inom området.

En läkare som ligger bakom Exit International håller nu på att utveckla en 3d-printad självmordspod, Sarco. Syftet är att kunna ge obotligt sjuka, eller deprimerade människor en väg ut, ett sätt att ta livet av sig, skriver Newsweek.

Mannen bakom tekniken är 70-årige läkaren Philip Nitschke som är baserad i Nederländerna, och en förespråkare av dödshjälp.

Maskinen ser ut att vara en sluten pod med en futuristisk design. Eftersom maskinen är 3d-printad kan den byggas överallt i världen, så länge man har rätt utrustning. Vilket förmodligen gör det enklare att sprida maskinen då det kanske inte kommer att vara helt enkelt att importera Sarco, som den heter.

Potentiella patienter får genomföra ett onlinetest för att bevisa att det är tillräkneliga och att det är medvetna om de kommer att avsluta sina liv. Därefter kliver man in i kammaren och startar en process som fyller upp en kapsel med flytande kväve.

Syret i tanken kommer då att minska till under fem procent, vilket inom en minut gör patienten medvetslös. Efter ytterligare några minuter är patienten död. Det hela sker utan att man känner smärta, uppger Nitschke.

Exit International hävdar att Sarco planeras för att bli tillgänglig för allmänheten nästa år, och att maskinen eventuellt kan licensieras till kliniker i Schweiz.