Innovation

3d-kartan av universum fyller i elva miljarder år

Sloan Digital Sky Survey. Foto: Anand Raichoor (EPFL), Ashley Ross (Ohio State University) and the SDSS Collaboration
Sloan Digital Sky Survey. Foto: Anand Raichoor (EPFL), Ashley Ross (Ohio State University) and the SDSS Collaboration

Den nya 3d-kartan täcker elva miljarder år. Datan visar hur universums expansion saktade in för att sedan accelerera.

Publicerad

Årtionden av datainsamling och analyser ligger till grund för den största 3d-kartan över vårt universum som har skapats. Arbetet har utförts av fler än 100 astrofysiker, och i samband med att Sloan Digital Sky Survey släppte kartan på nätet så lämnades minst 23 vetenskapliga avhandlingar in.

SDSS-kartan demonstrerar expansionen under de senaste elva miljarder åren, och hur den plötsligt accelererade för sex miljarder år sedan jämfört med de föregående åtta miljarder åren. Det skriver Ohio State University på sin hemsida.

I det internationella samarbetet eBOSS (Extended Baryon Oscillation Spectroscopic Survey) har forskarna tittat på kvasarer och ljussvaga galaxer för att bygga vidare på tidigare kartor. En förutsättning för att skapa det tredimensionella perspektivet var att mäta upp avståndet till alla de objekt som tidigare bara har haft en position på vårt himlavalv – det har handlat om fler än två miljoner galaxer. 

Den nya 3d-kartan fyller i stora luckor i universums 13,8 miljarder år långa historia. Tidigare har man exempelvis kartlagt vad som hände 300 000 år efter big bang och i vår ”närtid”, under de senaste sju miljoner åren.

Projektets har kartlagt kvasarer och galaxer som ligger upp till elva miljarder ljusår bort och därmed kunnat se accelerationen.

– Det här är en era när universums expansion ändrades från att saktas ner till att gå snabbare, säger David Weinberg, professor vid Ohio State University.

Lärosätet hoppas kunna använda datan för att utforska mörk energi, som tros ligga bakom universums acceleration.