Övriga nyheter

31 döda efter takraset

Räddningsarbetet har pågått hela natten. Arbetet har försvårats av fortsatta ras i shoppingcentrumet i Riga. Foto: AP Photo/ Roman Koksarov/TT
Räddningsarbetet har pågått hela natten. Arbetet har försvårats av fortsatta ras i shoppingcentrumet i Riga. Foto: AP Photo/ Roman Koksarov/TT

Dödsiffran stiger efter takraset i ett shoppingcentrum i Lettlands huvudstad Riga under torsdagskvällen. The Baltic Times rapporterar att 31 personer har omkommit.

Publicerad

Ett dussintals personer har också skadats i raset, enligt tidningen.

Olyckan inträffade vid 18-tiden lokal tid när shoppingcentrumet var fullt av människor. Ungefär 20 minuter senare rasade en annan del av taket. Räddningsarbetare som försökte få ut överlevande hamnade under det andra raset, rapporterar BBC. Enligt The Baltic Times har fyra brandmän omkommit.

Enligt vittnesuppgifter blev kunder instängda i byggnaden när de elektroniska dörrarna gick igen efter det första raset, rapporterar BBC.

Ögonvittnet Anita Daukste var alldeles utanför affären då det andra raset inträffade:

-Det brakade, de flesta började gråta och skrika för det var klart att de som var kvar där inne efter det första raset inte skulle överleva det andra raset, sade Daukste till radiokanalen Svenska Yle.

Räddningsarbetet har pågått hela natten. Arbetet har försvårats av fortsatta ras och människor befaras fortfarande vara kvar i rasmassorna.

Expressen rapporterar att arbetet med att söka efter överlevande fortsatte under fredagsmorgonen. Men räddningsarbetare har svårt att ta sig in och beskriver det som är kvar av köpcentrumet som ett korthus som kan kollapsa ännu mer om delar flyttas.

Enligt Expressen har räddningsarbetare stängt av all sin elektroniska utrustning efter att anhöriga har uppmanats att ringa till de instängda personernas mobiltelefoner så att de ska hittas enklare.

Vad som kan ha orsakat raset är ännu oklart. Tidigt förekom uppgifter om en explosion, men nu nämns det pågående bygget av en vinterträdgård på taket som en möjlig orsak.

Räddningsarbetare uppskattar att ungefär 500 kvadratmeter av taket kollapsade.