Tekniknyheter

25 år efter katastrofen – nu faller Estoniadom

Estonias bärgade bogvisir. Foto: Jan Collsiöö / TT
Estonias bärgade bogvisir. Foto: Jan Collsiöö / TT

I dag avgörs om de företag som byggde och inspekterade passagerarfärjan kommer att hållas ansvariga för katastrofen, och om anhöriga till dödsoffren får kompensation.

Publicerad

För snart 25 år sedan omkom 852 personer när M/S Estonia förliste på Östersjön.

De svarande i det civilrättsliga målet är det franska klassningssällskapet Bureau Veritas, som certifierade Estonia, och det tyska varvet Jos L Meyer-Werft, som byggde henne. De båda företagen riskerar skadestånd i mångmiljonklassen.

Oklart hur många klienter som är kvar

Huvudförhandlingen hölls i april i franska Nanterre – 23 år efter att stämningsansökan lämnades in av advokaten Henning Witte. Drygt 1 000 anhöriga till offer i katastrofen stod bakom stämningsansökan. Sedan dess har många av dem som Witte företräder fallit bort, säger han.

– Jag vet egentligen inte hur många klienter jag har kvar, under processens gång har de fallit bort. De har tröttats ut, de orkade inte mer. Själv har jag aldrig hört talas om att en rättegång i en första instans tar så lång tid, har Henning Witte tidigare sagt till TT.

Inga höga förväntningar

Elisabet Nilsson, som förlorade sin make i olyckan och som är en av de målsägande som står bakom stämningen, har inte höga förväntningar på utfallet.

– Eftersom Estonia aldrig har utretts ordentligt har jag inte mycket hopp för det här ärendet heller, sade hon till AFP i april.

Om fredagens dom faller till de kärandes fördel är det första gången som en institution bedöms delvis skyldig till det förödande haveriet på Östersjön. Enligt advokat Henning Witte är det allvarligt att ingen ännu har tillskrivits ansvar för det som hände.