Digitalisering

217 000 jordvarv i jakten på pokémon

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

8,7 miljarder kilometer. Så långt har alla världens Pokémon Go-spelare gått gemensamt. Det är ungefär lika långt som 217 000 varv runt jorden.

Publicerad

Vi har alla sett dem: unga, och en del gamla, som med huvudet nere i sina telefoner vandrar runt i jakt efter pokémon-figurer. Spelet som blivit en enorm succé världen över har uppenbart bidragit till en hel del vardagsmotion.

Enligt Niantics, som är företaget bakom spelet, har entusiastiska spelare promenerat sammanlagt 8,7 miljarder kilometer, skriver tekniktidningen Venture Beat. Det kan jämföras med att det tar lite mer än åtta timmar att färdas samma sträcka i ljusets hastighet.

Inte undra på att spelet väckt glada tillrop från folkhälsoforskare och hälsoprofiler. Spelet har uppmärksammats för att det lockat ut personer som lider av depression och social fobi ut i naturen, vilket kanske inte hade skett annars. På Idrottsgalan var spelet även nominerat till det nyinstiftade priset ”Årets peppare”. Priset som delades ut av prins Daniel gick dock i år till Futebol dá força.

Läs mer:

Men spelet har inte alltid setts som något hälsosamt. När det först lanserades i början på juli i fjol var många, både forskare och föräldrar, oroade över att det skulle kunna leda till att barn och ungas mobilberoende ökade ännu mer. En kanske inte helt ogrundad oro.

En man i Umeå blev av med sitt körkort eftersom han inte kunde släppa sin telefon ens vid ratten. Och en Gällivarebo fick nattligt besök efter att ivriga pokémon-jägare ville fånga en ovanlig figur som gömt sig i mannens hall.

Några månader efter att Pokémon Go lanserades har det laddats ner över 500 miljoner gånger. För Niantics har spelet dessutom inbringat runt 950 miljoner dollar under 2016.