Populärteknik
2018 års bästa teknikprylar – och de som inte levde upp till förväntningarna
Smarta högtalare, perfekta hörlurar och trista mobiler. Ny Teknik summerar prylåret 2018.
Google Home – och andra smarta högtalare
Röststyrning har länge pekats ut som nästa stora grej, och i år kändes det som att hajpen till sist kom till Sverige. En bidragande orsak är förstås att Google Assistant släpptes på svenska.
Succén kändes så given att Resumés chefredaktör Fredrik Svedjetun lovade att krypa naken mellan sitt kontor och Stockholmskrogen Riche om den smarta högtalaren inte blev årets julklapp. Nu blev det ju inte riktigt så (och Fredrik har inte levererat på sitt löfte), men tveklöst är det i år den smarta högtalaren på allvar tagit plats i svenska hem. Nu väntar vi bara på att Amazon ska lansera sin Echo på svenska.
Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö är en av de som provat hur det är att snacka svenska med Google. Här kan du läsa om hans med- och motgångar.
Apple når inte hela vägen
Jag vet inte hur många gånger Apple försökt lansera Ipad som en ersättare till bärbara datorer utan att lyckas. Årets nya uppfräschade och prestandatunga Ipad Pro är inget undantag.
Surfplattan är den kraftfullaste och förmodligen den bästa som finns på marknaden, men än så länge är den för de flesta av oss ingen värdig ersättare. Kanske är det dags att snegla på Microsoft och göra en "Ipad Surface" - alltså att slopa Ios för Mac OS. Läs Kalle Wiklunds genomgång av Ipad Pro här.
Och inte heller på mobilfronten imponerar Apple i år. Där Iphone X blev en trendsättare med sin notch och sina gester känns Iphone XS bara som en trött och uppdatering med omotiverat högt pris. Iphone XR känns som ett mer säkert val, men förutom färgerna är den också något av en gäspning.
Huawei och Oneplus årets vinnare på Android-sidan
Huawei har i det närmaste gjort det till en konst att planka och förbättra funktioner från Iphone. 2018 blev året då den kinesiska jätten seglade förbi Apple och blev världens näst största mobiltillverkare (efter Samsung, givetvis). Det blev också ett år med mobil i absolut toppklass.
Huawei Mate 20 Pro är en av de skarpaste telefonerna på marknaden och har en kamera som blåser allt annat av banan – och P20 Pro som släpptes var kanske ingen revolution men likväl en telefon som kunde dela hylla med Iphone X och Galaxy S9 utan att skämmas. Några prissänkningar senare är den en av marknadens mest prisvärda telefoner.
Uppstickaren Oneplus har också haft ett genombrott med mobilerna 6 och 6T. Företaget har alltid levererat schysst kvalitet till bra pris, men 2018 blev året där Oneplus på allvar visade att de kan konkurrera med det absoluta toppskiktet. Inte bara genom att släppa två vassa modeller – telefonerna har också blivit mycket mer tillgängliga. När mobilmärket lanserades gick det bara att köpa Oneplus via deras egen hemsida, nu har företaget samlat på sig återförsäljare över hela världen.
Sonos Beam är den enda högtalaren du behöver
På tal om smarta högtalare har Amazon, Google och Apples intåg på marknaden skapat både huvudvärk och möjligheter för Sonos. Företagets uppkopplade multiroomhögtalare är en favorit hos många teknikintresserade och brukar beskrivas närmast som en drog: har du köpt en Sonos kommer du snart att fylla hemmet med dem.
Men för den som inte vill ruinera sig fullständigt kan Sonos Beam bli den perfekta kombinationen av ljud, pris och funktion. Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö menar att den för de allra flesta kan ersätta alla andra ljudsystem i hemmet.
Sonys brusreducerande hörlurar tystar konkurrenterna
De trådlösa brusreducerande hörlurarna är något av det finaste vi har, och många menar att Bose QC-serie har varit det bästa valet. Men i år är det Sony som visar vägen framåt.
Den senaste modellen av flaggskeppslurarna med det lite knöliga namnet Sony WH-1000XM3 är i en klass för sig. Brusreduceringen gör enligt utsago till och med högljudda tyska teknikmässor behagligt tysta och ljudet, vikten och passformen har fått sig ett lyft.
Magic Leap får oss att se världen i nytt ljus
Bortse från den hemska designen och prislappen på långt över 20 000 kronor. De omtalade ar-glasögonen Magic Leap har, efter åtta år och drygt 20 miljarder kronor i riskkapital, äntligen haft premiär.
Det blev ingen revolution utan hårda ord om barnsjukdomar, litet synfält och låg teknikmognad. Men samtidigt menar många att headsetet ger försmak av en ny era av förstärkt verklighet.
Tänk på hur enormt sågade de smarta glasögonen Google Glass blev. När tillverkningen lades ned efter ett par år såg man dem som en flopp. Men i dag har tekniken börjat få fäste inom tillverknings- och läkemedelsindustrin, medan Microsoft precis landat en stororder på ar-glasögonen Hololens från den amerikanska armén.
Där vr-headset blev en kul men krånglig julklapp som snabbt började samla damm är ar-headset på god väg att effektivisera en rad branscher. Magic Leap är kanske det mest lovande av dem alla.