Digitalisering

2015 bottenår för pc-försäljningen

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Försäljningen av pc-datorer sjönk med drygt 10 procent under 2015. Totalt såldes lite drygt 276 miljoner persondatorer världen över vilket är den lägsta siffran sedan 2008.

Publicerad

Det är tuffa tider för den som tillverkar och säljer persondatorer. Bland de fem största tillverkarna är det bara amerikanska Apple som visar tillväxt i försäljningen för 2015. Det framgår av siffror från analytikerfirman IDC som presenteras av tidningen Recode. Sämst bland topptillverkarna går det för Acer som tappar 18 procent av sin försäljning och därmed förlorar fjärdeplatsen på listan till Apple som ökar sin försäljning av pc med 6,2 procent.

Försäljningslistan toppas av Lenovo tätt följt av HP som minskar sin försäljning med 3,6 respektive 5,9 procent. På tredje plats hamnar Dell som minskar med 5,9 procent.

Även Gartner ser en kraftig minskning av pc-försäljningen för förra året, fast där stannar raset på åtta procent. Skillnaden beror bland annat på att företagen har lite olika definition av vad som är en pc. Till skillnad från IDC så räknar Gartner inte in försäljningen av datorer som använder Googles operativsystem Chrome i pc-siffrorna. I Gartners sammanställning hamnar Apple först på plats nummer fem, efter Acer som inte kvalar in på IDC:s topplista.

Oavsett vilken av analytikerna man väljer att lita på så är det tydligt att Microsofts lansering av Windows 10 inte fått vare sig konsumenter eller företag att rusa till butiken för att köpa nya datorer. Enligt Gartner gav årets julhandel inte heller någon uppgång i försäljningen vilket enligt företaget pekar på att konsumenterna ändrat sitt köpbeteende.

En klen tröst för branschen är de vikande försäljningssiffrorna inte kommer som en överraskning efter flera år av nedgång. För 2016 spår Gartner en minskning av den totala försäljningen med en procent jämfört med 2015.