Innovation

150 miljoner till svenska vetenskapscenter

Tekniska museets kommande tillbyggnad. Foto: Skissbild från ALBERT FRANCE-LANORD (A)RCHITECTS
Tekniska museets kommande tillbyggnad. Foto: Skissbild från ALBERT FRANCE-LANORD (A)RCHITECTS

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse firar 100 år och firar med miljonregn över fem svenska ”science centers”. Målet är att lyfta ungas teknikintresse.

Publicerad

Fem olika ”science centers” får dela på 100 miljoner kronor för att bygga domteatrar där teknik och forskning kan presenteras. De fem centrena är: Visualiseringscenter C i Norrköping, Umevatoriet i Umeå, Science Center Malmö Museer, Tekniska Museet i Stockholm och Universeum i Göteborg. Dessutom läggs 50 miljoner kronor på pedagogisk utveckling och produktion av dompresentationer vid Visualiseringscenter C.

– Vi vill inspirera barn och ungdomar till att upptäcka hur spännande vetenskap kan vara. Landets Science centers fyller en viktig funktion genom att de på ett lekfullt sätt åskådliggör och väcker nyfikenhet för vetenskaplig forskning. Det är viktigt att de också får en möjlighet att göra det med hjälp av den senaste tekniken inom området, både för att den i sig är en del av vetenskapen och för att locka så många besökare som möjligt, säger Peter Wallenberg Jr, stiftelsens ordförande, i ett pressmeddelande.