Innovation

13-åring avfärdar Musks teknik – ”Mitt projekt mer praktiskt”

Hyperloop i all ära, men 13-åriga Caroline Crouchley anser att hennes transportlösning är bättre. ”Den har en enklare design, är mer lättkonstruerad och billigare att bygga”, säger hon.

Publicerad

När Elon Musk lanserade sitt koncept hyperloop 2012 drog det igång en slags transport-kapprustning. Flertalet företag hoppade på möjligheten att få utveckla morgondagens mobilitet och det finns förhoppningar både i Mellanöstern och Indien om att hyperloop-system ska bli verklighet redan på 2020-talet.

En som gillar idén men som anser att den är något haltande är en 13-åring i New York vid namn Caroline Crouchley. Hon deltog i 3M:s tävling för unga forskare med ett alternativ som enligt henne är överlägset Musks vision.

– När jag fick höra om Elon Musk och hyperloop blev jag fascinerad eftersom jag gillar snabba saker, men jag blev även fundersam eftersom jag tyckte att det lät väldigt farligt för passagerarna, säger hon i en intervju med sajten Fast Company.

”Mitt projekt mer genomförbart”

Den unga forskaren säger att hon har varit intresserad av tågteknik länge, och även om vissa experter har avfärdat hyperloop som visions-vansinne hoppas Caroline Crouchley att den realiseras i någon form. Som ett steg på den resan har hon utvecklat en egen design som enligt henne faktiskt kan förverkligas.

– Vad som krävs är gradvisa steg. Jag ser mitt projekt som ett mer praktiskt steg på vägen just nu och en riktning som vi borde gå mot. Min föreslagna design kan ge höghastighetståg som kan utvecklas snabbare och till en mycket lägre kostnad. Den är vettigare eftersom den använder redan existerande former av vägar. Jag är en stor suporter av hyperloop, men jag ser mitt projekt som mer genomförbart just nu, säger hon.

Så vad är det då den unga forskaren föreslår? Jo, istället för att stoppa in hela tåg  – så ligger det istället en slags magnetisk skyttel i en vakuumtunnel. Denna är kopplad via magnetism till ett tågset som färdas på redan existerande räls. 

Fördelarna är dels att själva tunneln kan göras mindre, dels att redan befintlig spårsträckning kan användas samt att det är ett säkrare system för passagerare. Och i och med att tågen inte behöver diesel- eller elmotorer så blir de lättare.

Att det finns behov av en ny slags publik transport är 13-åringen övertygad om. Den behövs som ett bättre alternativ till personbilar. Och här ser hon tåg som det i dag mest ekologiska sättet att masstransportera folk från punkt A till punkt B.

Crouchley deltog som ovan nämnt i en ungdomstävling som 3M arrangerar. I denna kom hon på en andraplats med sin idé. Men trots att segern uteblev, hoppas New York-bon att tågidén kan leva vidare i någon form. Därför planerar hon att "öppna" sitt projekt för forskning vid de olika universiteten.