Startup

11 heta hälso-startups att hålla ögonen på

Billigare EKG-teknik, en smart rullstolsdyna och en ai-baserad pollenapp – det är några av lösningarna som valts ut till årets omgång av Sting Test drive health.

Publicerad

För femte året i rad arrangerar affärsinkubatorn Sting, Stockholm Innovation & Growth, sitt entreprenörsprogram Test drive health, med målet att få fram fler innovativa bolag inom hälsosektorn.

Totalt 11 uppstarts-företag är med i programmet, och under sex seminariekvällar kommer bolagen att få hjälp av Stings rådgivare med att utveckla sina affärsmodeller.

– Vi har ett väldigt inspirerande och starkt startfält i år, och vi ser en ökning av lösningar som ger individen mer inflytande över sin egen hälsa. Bland de antagna projekten har vi innovativa produkter inom bland annat kirurgi, ortopedi och hjälpmedel, men också diagnostik baserad på Artificiell Intelligens och förstås e-hälsobaserade tjänster. Det ska bli fantastiskt spännande att hjälpa dem framåt, säger Gisela Sitbon, affärscoach på Sting.

Deltagare tävlar inte bara om äran utan även om pengar. I programmets slutskede kommer ett av bolagen få en utmärkelse för ”bästa health-projekt”. I prispotten ligger 10 000 kronor.

Bolagen som är med i Test drive health

Allergea Technologies – som har utveckat en gratisapp som drar nytta av artificiell intelligens för att hjälpa pollenpatienter.

Backrefresh System – har tagit fram ett sittsystem som förhindrar diskbråck och att ryggen åldras i förtid hos personer som sitter länge framför datorn.

Biosignal – en heltäckande budgetlösning för registrering och analys av EKG.

Developeration – PeaxyEasy – en ny operationsmetod för behandling av hemorrojder.

HipStab – har uppfunnit en höftstabiliserande kudde som skall användas på patienter med en misstänkt höftfraktur och/eller -luxation.

Loovia – en marknadsplats där äldre och deras anhöriga kan hitta, utvärdera och boka hemtjänst och annans service i hemmet.

MedCush – en sorts sittdyna som kan förbättra ergonomin och underlätta förflyttningar bakåt i en rullstol.

Omg – rehabiliteringssystem som bland annat använder lysdioder som aktiveras av rörelse för att

Poas – skyddskläder riktar sig mot vårdpersonal som arbetar i direkt närhet till intermittenta röntgenkällor.

Team Infection – utvecklar digitala verktyg för att göra det enklare för patient och vård att mötas.

Team Obstetrics – jobbar med nya lösningar inom mödravården kapa innovativa lösningar inom mödravården, exempelvis genom att kombinera befintliga sensorer inom vården med programvara.