Innovation

100 000 om du hjälper Bromma flygplats

Jenny Svärd, miljöchef på Bromma flygplats, hoppas på nytänkande tekniklösningar. Foto: Jörgen Appelgren
Jenny Svärd, miljöchef på Bromma flygplats, hoppas på nytänkande tekniklösningar. Foto: Jörgen Appelgren

Svårt att tänka nytt? Då kan lösningen vara en innovationstävling. Swedavia utlovar 100 000 kronor till den som kan lösa ett bullerproblem vid Bromma flygplats.

Publicerad

Flygplan bullrar inte bara i luften utan även på marken när de taxar ut och in. Vid Bromma flygplats har villaägare länge klagat på markbullret. För att lösa problemet arrangerar Swedavia, som äger och driver flygplatsen, en innovationstävling.

– Vi vill hitta något nytänkande, som bygger på den senaste tekniken inom bulleravskärmning och som också är fin och smälter in i landskapet, säger Jenny Svärd, miljöchef på Bromma, Swedavia.

Studenter, forskare och företag från hela världen kan delta.

Vinnaren, som utses av en jury, får 100 000 kronor. Tävlingen är tänkt att starta i mitten av november och sker på nätet i ett system som utvecklats av företaget Student Competitions i Stockholm som specialiserat sig på olika typer av tävlingar.

– Vi hoppas att vi får in innovativa lösningar som överraskar både oss och grannarna positivt, säger Jenny Svärd.

Projektet är ett av 13 som fått pengar från statliga Vinnova i en ny satsning på just innovationstävlingar.

– En stor fördel är att man tittar fritt och brett. Problemet man sitter på kanske någon annan löst i en annan bransch, säger Erik Borälv, ansvarig för öppen innovation på Vinnova.

Särskilt i USA har tävlingar använts för att lösa tekniska problem. Stiftelsen XPrize har gjort sig känt för spektakulära tekniktävlingar.

Amerikanska myndigheter utlyser tävlingar för att lösa aktuella problem på webbplatsen challenge.gov.

För de flesta storföretag innebär öppna tävlingar ett nytt sätt att ­tänka.

Johan Hallendorff, chef för förutveckling inom mekanik på Hus­qvarna i Jönköping, säger att produktutvecklingen normalt sett hålls hemlig inom företaget.

Men för att få nya och oväntade infallsvinklar arrangerade Husqvarna tillsammans med Stockholmsföretaget Crowding en innovationstävling som även den fått stöd av Vinnova.

I fredags fick 50 studenter hjälpa till att utveckla framtidens ”gå bakom”-gräsklippare. Idéerna ska nu utvärderas av Johan Hallendorff och hans kolleger.

– Det är ett pilottest för att se vad vi får ut av en öppen innovationsprocess, säger han.

Nästa steg kan bli att utöka samarbetet med kunder och leverantörer. Viktigt är dock att noga reglera ­sekretess och patenträttigheter, understryker han.

– Vi jobbar vanligtvis inte med externa uppfinnare som inte har patent. Risken är annars stor att vi redan jobbar med idén som de presenterar för oss. Då kan de känna sig snuvade.

Andra kända tekniktävlingar

  • X Prize

Amerikansk stiftelse som genom spektakulära tävlingar vill hitta radikala lösningar på de största utmaningarna. Det första X-priset lanserades 1996 och vanns 2004 av Burt Rutan och hans Spaceship One.

  • L Prize

Philips Lighting vann 10 miljoner dollar 2011 för att först ha utvecklat en energisnål lysdiodslampa som kan ersätta den ­vanliga 60-wattslampan. ­Tävlingen arrangerades av det amerikanska ­energidepartementet.

  • Orteig-priset

25 000 dollar till den som först flög över Atlanten och som vanns 1927 av svenskättlingen Charles Lindbergh.

1829 vann The Rocket den berömda tävlingen Rainhill Trials. Ångloket, som skapades av George Stephensons, besegrade loket Novelty, byggt av John Ericsson. Vinnaren fick en order på fem lok för järnvägen Manchester–Liverpool.

1714 instiftade det brittiska parlamentet ett pris till den som på ett enkelt sätt kunde lösa problemet med att fastställa longituden. Snickaren John Harrison konstruerade en avancerad kronometer som klarade det tuffa marina livet.