Undersökning visar: Varannan svensk positiv till flygskatt

2018-03-19 13:10  
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Fler svenskar är positiva än negativa till en flygskatt, visar en undersökning Sifo gjort på uppdrag av Svenska Dagbladet.

48 procent uppger att de är ”mycket positiva” eller ”ganska positiva” till flygskatt, medan 33 procent är mycket eller ganska negativa. 18 procent kan eller vill inte svara.

Resultatet förvånar, eftersom väljare inte brukar gilla nya skatter, säger Karin Bäckstrand, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet som är specialiserad på miljöfrågor.

– Men klimathotet har varit mycket i fokus. Jag tror att man är mer skattevillig när det gäller ett globalt problem som beskrivs som ett hot mot planeten. Ganska många svenskar har klimatångest, säger hon till tidningen.

Läs mer: SAS lägger hela flygskatten på priset

Flygskatten införs 1 april och höjer priset på flygresor inom EU med 60 kronor medan långresor blir 250–400 kronor dyrare.

1.161 personer 18–79 år deltog i undersökningen, där frågan löd: ”Vilken är din inställning till flygskatt?”

Mer om: Flygskatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer