Svenska forskare upptäcker metanutsläpp långt ute i havet

2020-11-18 07:16  
Örjan Gustafsson, professor på Bolincentret för klimatforskning på Stockholms universitet, var en av ledarna för expeditionen i ryska Arktis. Arkivbild. Foto: Stella Papadopoulou/Stockholms universitet/TT

För första gången någonsin har svenska forskare upptäckt utsläpp av metan långt ute i havet utanför östra Sibirien i Ryssland. Tillsammans med forskare från Ryssland observerades områden i havet med tio till hundra gånger mer metan än vad som är vanligt, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Forskarna bedömer att det finns stora mängder metan i frusen form, så kallade metanhydrater, i området. Och då metan är en mycket starkare växthusgas än koldioxid, finns en oro att den globala uppvärmningen förstärks när allt varmare havsströmmar smälter den frusna metanen, som kan nå atmosfären.

Läs mer: Två miljoner svenskars dricksvatten klarar inte skärpt PFAS-gräns

Dock tror inte forskarna att utsläppen ännu är tillräckligt stora för att ha en påtaglig klimatpåverkan.

– Vi tror inte att utsläppen till atmosfären är alls i den skalan att de skulle påverka klimatuppvärmningen just nu, men processen är i gång, säger Örjan Gustafsson, professor på Stockholms universitet och en av ledarna för expeditionen, till Ekot.

Mer om: Metan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer