Svart snö täcker flera ryska städer

2019-02-20 08:00  
Foto: Khodorkovsky Center / Twitter

Snön föll över Sibirien, men gatorna blev svarta. Nu ska åklagare utreda om kolindustrin i regionen har brutit mot utsläppsregler.

Det har snöat i Sibirien. Det gör det ibland, men istället för att invånarna kunde ge sig ut i ett vitt vinterlandskap ser tre städer i Kemerovo-regionen ut som mörka industrimardrömmar.

Kemerovo är ett kolgruvområde i sydvästra Sibirien och är nu täckt av tjock och giftig snö. Kolstoft ligger enligt Ecodefense ständigt i luften i området, men nu även på marken.

– Det finns mycket kolstoft i luften hela tiden, det är bara det att när snön faller så blir den också tydlig för människor. Du ser det inte resten av året men det finns fortfarande kvar, säger Vladimir Slivyak, medordförande för den ryska miljöförespråksgruppen Ecodefense till The Guardian.

Läs mer: Forskare larmar: Klimatkaos närmare än väntat

Bilder från städerna Prokopyevsk, Kiselyovsk och Leninsk-Kuznetsky sprids nu på sociala medier och beskrivs som post-apokalyptiska.

– Vi har ärvt en svår ekologisk situation från andra tider, säger Kemerovs guvernör Sergei Tsivilev till Euronews.

Enligt miljöaktivister är hälsoeffekterna av den svarta snön förödande, medellivslängden i regionen är upp till fyra år lägre än övriga Ryssland. Och sjukdomstalen är högre.

Kuznetskbassängen i Kemerovo täcker ett område om 70 000 kvadratkilometer. Det gör den till ett av världens största kolbrytningsområde och står för 60 procent av Rysslands totala kolproduktion. De kringliggande städerna får betala miljöpriset för den stora kolbrytningen. Nu ska ryska åklagare undersöka om man har brutit mot utsläppsregler.

Anatoly Volkov, direktören för kolanläggningen i Prokopyevskaya, hävdar, utan att gå in på detaljer, att en trasig sköld är roten till den svarta snön. Den trasiga skölden gjorde det möjligt för kolpulver att leta sig ut i atmosfären.

Samtidigt säger vice guvernören i Kemerovo-regionen, Andrei Panov, att kolindustrin inte ensamt är skyldig till det svarta snökaoset. Han menar att även bilindustrin bidrar till föroreningarna. Kritiker och moståndare inom politiken hävdar dock att det är bristen på miljöskydd som är problemet.

Viktor Krylmark

Mer om: Kol Utsläpp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer