Stormen Alfrida orsakar problem – 97000 hushåll utan el

2019-01-02 09:26  

Över 100.000 hushåll i Sverige är utan el på grund av den kraftiga stormen Alfrida, som fortsätter rasa. Många träd har fallit över vägar och spår och det är stora problem för all trafik i stormområdet.

Även om det kommer att vara fortsatt väldigt blåsigt i stora delar av landet är vindarna långsamt avtagande. SMHI:s klass 2-varningar gäller i Stockholms och Uppsala län.

På Gotland har vindarna kommit i gång ordentligt tidigt på morgonen. Vid Fårösund har vindar på 34,7 meter per sekund uppmätts och på Visby flygplats blåser det 26 meter per sekund i byarna.

Klass 2-varningarna för Stockholms län har nu skattats ned, förutom Upplands- och Roslagskusten samt till sjöss. Max Lindberg Stoltz, jourhavande meteorolog på SMHI anser att myndighetens väderprognos stämde väl överens med hur det blev.

– Jag tycker att våra modeller har fångat det här väldigt bra. Där det har varit varningsnivåer har det också varit varnat.

Både räddningstjänsten i Stockholmsområdet och Trafikverket har fullt upp med att hålla vägarna farbara. Träd ligger över många vägar, berättar Jonas Fröjmark, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningstjänst.

– Vår bild är att det är värst norrut i vårt område, mest i Uppland. Men det är därifrån stormen kommer. Det är många träd som fallit över vägarna.

En möjlig förklaring till det stora antalet nedfallna träd, kan enligt Max Lindberg Stoltz på SMHI vara att vinden är nordlig.

– I vanliga fall har vi sydvästlig eller västlig vind. En anledning till att många träd faller kan vara att de växer mot vinden och är känsligare för nordlig vind.

Träden faller

Ansvaret för nedfallna träd ligger framför allt på väghållaren, förklarar Jonas Fröjmark vid räddningstjänsten i Storstockholm.

– Hittills har vi dock inte fått några rapporter om personskador, säger Jonas Fröjmark

Stormen orsakar stora problem i Stockholms kollektivtrafik. Pendeltågstrafiken har påverkats av ett stopp vid Älvsjö, men trafiken är igång igen strax före klockan åtta.

– Vi har varit tvungna att ta beslutet att stänga Roslagsbanan på grund av flera nedfallna träd på olika ställen på banan, säger Johan Nordenblank, presstalesperson vid SL.

Förhoppningen är att trafiken på Roslagsbanan ska komma i gång under dagen men tidigt på morgonen finns ingen prognos. Saltsjöbanan står stilla på grund av en nedriven kontaktledning.

Ett nedfallet träd som påverkar en kontaktledning i närheten av Brommaplan i västra Stockholm gör att tunnelbanans gröna linje går med enkelspårsdrift tidigt på morgonen. Personal finns på plats för att kapa trädet och få bort det.

Problem för bussar

Det är även stora problem för busstrafiken. Enligt SL:s hemsida är flera turer inställda utanför innerstaden på grund av hinder på vägen.

På vägarna är det framför allt de mindre som drabbas, berättar Ulrika Karlsson vid Trafikverkets presstjänst.

– Det ser bra ut på de större, även om det blåser hårt, säger hon.

Även skärgårdstrafiken påverkas av stormen. Där togs beslut redan i går kväll om flera linjer som är delvis indragna i dag på grund av hårda vindbyar. Ytterligare bryggor kan påverkas av vädret under morgonen.

"Blåser omåttligt mycket"

Vattenfall har 165 pågående strömavbrott där över 63000 kunder är berörda, enligt bolagets hemsida. Det är Västra Götalands, Värmlands, Örebro, Östergötlands, Västmanlands, Dalarna, Södermanlands, Uppsala och Stockholms län som är drabbade.

Värst är läget vid Upplandskusten. Fler än 24000 av Ellevios kunder saknar också ström, och av Eons kunder är drygt 18|400 drabbade av elavbrott på grund av stormen.

– Strömavbrotten ligger som ett bälte över Sverige, från Gävle och ned mot Göteborg. Merparten är i Roslagen och Stockholm: i Roslagen är cirka 28000 utan el, i Stockholm cirka 17000, säger Mikael Petrovic Wågmark på Vattenfalls pressjour.

Vädret försvårar reparationsarbetena.

– Problemet är att där det blåser som värst har vi inte kunnat skicka ut personal i natt på grund av säkerhetsriskerna med fallande träd. Vi har sektionerat om och försökt koppla förbi på de ställen där det gått och haft en del personal ute i områden som inte är skogspartier, säger Petrovic Wågmark.

Det finns för närvarande ingen prognos på när strömmen är tillbaka. Enligt väderprognosen mojnar vinden något vid 9-tiden. Extrapersonal har kallats in både på driftcentraler och i fält.

Flygtrafiken påverkas dock ännu inte av vädret.

– För flygtrafiken ser det bra ut, vi förväntar oss ingen större påverkan på våra flygplatser, säger Maria Moustakakis, biträdande presschef på Swedavia.

Färjorna till Åland har ställts in, men båtarna som går till Finland och Baltikum går som vanligt.

– Vi har ställt in trafiken till Åland, och det beror på att angöringen i hamnen där är komplicerad när det blåser. Men den övriga trafiken går, säger Hans Friberg, operativ chef på Tallink Silja.

Båtarna till och från Finland och Estland kommer att följa tidtabellen, berättar han.

– Men Isabelle, som kommer till Stockholm från Riga, kommer att vara tre timmar försenad. Hon har vinden rakt mot sig.

Det lär gunga rejält ute på havet när det blåser så hårt, även för de fartyg som kommer och går i tid.

– Jo, det är ju storm. Det är klart att det gungar.

Mer om: Storm Väder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer