Snart invigs Ölands avsaltningsverk

2017-05-29 13:15  
Så går saltvattenrening till. Grafik: Jonas Askergren

Sommar, sol och vattenbrist. Situationen för Ölands grundvatten blir ansträngd när den varma säsongen kommer, men nu ska Östersjövatten hjälpa.

Redan förra sommaren drabbades Öland, ihop med Gotland och stora delar av sydöstra Sverige av låga grundvattennivåer. Då påbörjades bygget av ett nytt avsaltningsverk i Sandvik, där bräckt vatten från Östersjön ska bli till dricksvatten.

– Med ett nytt vattenverk klarar vi av vattensituationen under sommaren 2017. Vi kommer att ha möjlighet att ansluta kunder som vi tidigare sagt nej till på grund av vattenbrist och vi får redundans i vår vattenförsörjning, det innebär att vi blir mindre sårbara om ett av våra vattenverk av någon orsak skulle stå utan produktionskapacitet.

Det skriver Anders Lindholm, vd på Borgholm energi som står bakom anläggningen, i ett mejl till Ny Teknik. Anläggningen är en del av en strategi för att klara av långvarig vattenbrist där andra åtgärder, som att undersöka flaskhalsar i ledningsnätet och nya möjliga vattentäkter också ingår.

Vilken kapacitet kommer anläggningen att ha?

– Avsaltningsverket kommer att ge ett tillskott på cirka 30 procent ökad vattenproduktion för Borgholm Kommun. Vattenverket tar in cirka 6000 kubikmeter Östersjövatten per dygn, från 28 meters djup, och levererar 3000 kubikmeter per dygn, gott mineraliserat dricksvatten till ledningsnätet, skriver han.

Som Ny Teknik tidigare rapporterat om är grundvattennivåerna låga i stora delar av landet, efter två vintrar i rad med ovanligt lite nederbörd. Med anläggningen igång blir marginalerna för Borgholms kommun att klara ytterligare torra år större:

– När avsaltningsverket är igång och täkterna fulla kommer vi att klara en torrperiod på åtta, nio år, skriver Anders Lindholm.

Avsaltningsverket invigs 22 juni, med bland annat provsmakning av vattnet och kungabesök.

Läs mer:

Läs mer: Risk för torraste sommaren på 100 år

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer