SMHI efterlyser plan för högre nivåer i Sveriges största sjöar

2018-02-08 14:22  
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix / TT

Sveriges fyra största sjöar – Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren – förändras rejält när klimatet blir varmare, skriver SMHI i en ny rapport.

Det handlar om varmare vatten, mindre is och förändrade nivåer och flöden. Värst kan det bli runt Vänern då ras eller skred i Göta älvdalen kan stoppa utflödet.

– Det är stora klimatförändringar redan. Vänern och Göta älv har en komplex problembild och vattensystemet berör viktiga samhällsfunktioner. Men det finns ingen som är ansvarig att driva frågan, säger SMHI:s hydrolog Anna Eklund till SVT Nyheter Väst.

Länsstyrelsen och kommuner i Västra Götaland varnade regeringen för att ingen har ett särskilt ansvar för detta inom ramen för en utredning 2015. Men utredningen berörde sedan inte frågan om vems ansvaret är eller var kostnaderna ska landa.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer