Rekordsatsning på svenska vattendrag

2020-06-23 10:01  
140 kilometer norrländska vattendrag kommer att återställas i det nya vattenvårdsprojektet. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

140 kilometer vattendrag som förstördes av timmerflottningen ska restaureras i ett rekordstort vattenvårdsprojekt. Det blir en viktig pusselbit i arbetet för att återställa livsmiljön för flera hotade arter, enligt projektdeltagarna.

Den flera hundra år långa flottningsepoken hade stor negativ inverkan på ekosystemen i många norrländska vattendrag. Laxar och flodpärlmusslor är bara några av de idag hotade arter vars naturliga miljöer förändrades av dammar, grävda kanaler och timmerrännor.

– Man rensade hårt i vattendragen för att underlätta för timret, och det har fått dramatiska konsekvenser för fisk och bottendjur, säger Ingemar Näslund, vattenstrateg på Länsstyrelsen i Jämtland.

I det nya EU-projektet Ecostreams for life kommer länsstyrelserna i Jämtlands, Västerbottens och Västernorrlands län att samarbeta för att försöka återställa 140 kilometer vattendrag till ett mer naturligt skick. Det innebär bland annat att återföra den sten som togs upp ur vattendragen, att öppna upp avstängda biflöden och återintroducera den hotade flodpärlmusslan.

– Vi vill återställa de rensningar som flottningsepoken innebar för älvarna här uppe, och göra det mer naturligt. Vi kommer nog aldrig tillbaka till ursprungsskicket, men vi gör så gott som möjligt, säger Ingemar Näslund.

Bättre fiske i vattendragen

Med en tidplan på sex år och en budget på 179 miljoner kronor blir det Sveriges största vattenvårdsprojekt i sitt slag, enligt länsstyrelserna. Förhoppningen är att det även ska få effekter för lokalbefolkningen och näringslivet.

– Folk kommer förhoppningsvis märka att fisken börjar trivas bättre, och det ger ett bättre fiske. Det i sin tur kan ge effekter inte bara för dem som bor i bygden, utan också för turismen och näringslivet. Det är inget som räddar landsbygden, men det kan ge ett tillskott, säger Ingemar Näslund.

Projektet startar 2021. Övriga partners är bland annat Havs- och vattenmyndigheten, Trafikverket, flera skogsbolag, kommuner och organisationer.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer