Mikroplast driver dit vinden blåser

2019-04-16 14:30  
Foto: Alamy, Junge, Heiko

Små fragment av plast kan färdas med luften omkring tio mil från sin ursprungskälla. Det visar en ny internationell studie.

Mikroplast som hamnar i hav och sjöar är ett miljöproblem som har uppmärksammats allt mer de senaste åren. Fiskar och andra djur kan få mag- och tarmproblem om de råkar äta plasten. Dessutom kan den innehålla tillsatser som är giftiga och forskare misstänker att mikroplasten även knyter till sig andra miljögifter som finns i vattnet.

Mikroplast kan komma från flera olika källor, men den största boven verkar vara slitage av bildäck. Även syntetkläder kan släppa ifrån sig plastfibrer vid tvätt.

Tidigare forskning har föreslagit att mikroplasten når haven genom att färdas långa sträckor längs floder. Nu visar en ny internationell studie, ledd av Deonie Allen vid franska Laboratoire Ecologie Fonctionelle et Environnement, att mikroplasten även kan färdas långt med vinden.

Läs mer: Forskare förvandlar plast – till bränsle

Forskarna samlade prover i ett otillgängligt område i Pyrenéerna och hittade stora mängder plastfragment och fiberrester i jorden. Ungefär 365 plastpartiklar per kvadratmeter föll ned varje dag.

Genom simuleringar kunde forskarna bestämma att en del av plasten hade färdats över tio mil innan den landade i bergen.

Resultaten har publicerats i Nature Geoscience.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer