Lukt lockar fåglar att äta plast

2016-11-10 17:01  
Foto: Justin Gwynn / NTB scanpix / TT

Plast orsakar varje år över en miljon fåglars död. Många av dem dör sedan de ätit plast i tron att det är mat. Ny forskning visar att det är en speciell lukt som lockar havsfåglar att stoppa i sig plast.

– Tidigare har man trott att fåglar får i sig plast av misstag, bland annat när de söker föda på ytan. Den här studien visar att det är en luktsignal som gör att vissa fåglar aktivt söker upp och äter plasten, vilket gör det än mer oroväckande, Marie Löf, ekotoxikolog på Östersjöcentrum, till SVT Nyheter.

I den amerikanska studien placerade forskarna ut små pellets av de vanligaste plasterna i ytvattnet. När de sedan analyserades upptäckte forskarna att alger som växte på plasten avsöndrade en svavelförening kallad DMS.

Lukten intensifieras tillsammans med plankton och ger en signal om intressant föda till fåglarna.

– Att höga koncentrationer av plast som frigör DMS lockar till sig fåglar kan betyda att fåglarna söker sig dit skräpet samlas, säger Marie Löf.

Mer om: Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer