Lossnade från shelfisen – nu är det världens största isberg

2021-05-20 07:04  

Ett gigantiskt isberg har lossnat från Antarktis kant och flutit ut i Weddellhavet, uppger den europeiska rymdstyrelsen ESA.

Isberget har fått namnet A-76. Ytan är omkring 4 320 kvadratkilometer – cirka 170 gånger 25 kilometer. A-76 är därmed för närvarande världens största isberg. Europeiska rymdorganisationen ESA använder Mallorca som jämförelseobjekt (3 460 kvadratkilometer).

Isberget har lossnat från shelfisen Ronne och flutit ut i Weddellhavet i nordvästra Antarktis. Shelfis flyter på vattnet men är förbunden med glaciärerna på land.

Isberget A-76 på en satellitbild tagen 14 maj av Sentinel-1. Foto: European Union, Copernicus Sentinel-1

Världens näst största isberg är A-23, som lossnade från Antarktis i februari i år, även det i Weddellhavet. A-23 är 1 270 kvadratkilometer stort.

Att is lossnar från ismassorna i Antarktis är naturligt, men forskare tror att fenomenet kan öka i och med klimatförändringarna.

TT / Ny Teknik

Mer om: Antarktis Isberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer