Lego skippar råoljan med de nya bitarna

2018-08-06 13:39  
Lego vill bli grönare. Foto: Lego

En legoväxt gjord på sockerrör är startskottet för Legos hållbara framtid.

Från och med 2030 ska alla legobitar tillverkas helt utan råolja. Men redan från och med i augusti i år har den danska leksaksjätten börjat sälja en liten del av sitt sortiment med bitar gjorda av sockerrör, rapporterar Business Insider. De bioplastbitar som nu erbjuds ingår i nya uppsättningen Plants from Plants: alltså sockerrörsframställda legoträd och växter.

Lego består annars av ABS-plast, men bolaget har efter flera års tester kommit fram till att biobaserad polyeten ger lika god kvalitet. Målet är att konsumenten inte ska märka någon skillnad.

Enligt en artikel i Fast Company tillverkar Lego 60 miljarder legobitar per år och har lagt omkring 1,5 miljarder kronor på forskning och utveckling i hållbara material.

– I ett globalt perspektiv är vi bara en liten aktör... men förhoppningsvis kan vi inspirera andra att ta efter oss, säger Roar Trangbaek, presschef på Lego, till Fast Company.

Peter Ottsjö

Mer om: Lego Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer