Larmet: Överkonsumtion av kött förödande för miljön

2017-10-09 14:08  
Att utfodra djur i köttindustrin har blivit ett stort miljöproblem, skriver WWF. Foto: YASUYOSHI CHIBA

”Världen konsumerar mer animaliskt protein än den behöver och det har en förödande effekt på naturen”, uppger WWF.

Matvanor som baseras på animaliska livsmedel skapar förödande effekt på miljö och djurliv, skriver WWF i en ny rapport som man kallar för ”Appetite for Destruction”.

Den största negativa effekten kommer av produktionen av grödor, såsom soja, för att utfodra djuren i köttindustrin. Det här skapar en stor belastning på jordens naturresurser.

Proteinrik soja produceras i dag i enorma mängder. Den genomsnittliga europén konsumerar runt 61 kilo per år, det mesta indirekt via djurprodukter som kyckling, fläsk, lax, ost, mjölk och ägg.

I rapporten står det att om den globala efterfrågan på animaliska livsmedel ökar som förväntat så beräknas sojaproduktionen öka med nästan 80 procent år 2050.

Med över 23 miljarder kycklingar, höns och kalkoner, mer än tre per person, är fjäderfän den största konsumenten av växtbaserat foder globalt. Tätt följt av grisarna i köttindustrin. Just griskött är en stor favorit hos bland annat britter. Varje person äter i snitt 25 kilo per år – det är nästan hela det årliga rekommenderade intaget av allt kött.

Brittiska näringsriktlinjer rekommenderar 45-55 gram protein per dag, men en genomsnittlig brittisk konsument får i sig 64-88 gram dagligen, 37 procent av detta består av köttprodukter.

– Faktum är att världen konsumerar mer animaliskt protein än den behöver och det är förödande för djurlivet. Vi vet att många människor är medvetna om att en köttbaserad kost påverkar både hav och land, och orsakar utsläpp av växthusgaser, men få vet att det största problemet kommer från det växtbaserade foder som djuren äter, säger Duncan Williams i rapporten.

Vidare hävdar Williams att om människor håller sig inom de rekommenderade konsumtionsnivåerna i stället för att överkonsumera så skulle regnskog i storlek med 1,5 gånger EU:s yta räddas från sojaproduktionen. Att äta mindre animaliskt protein skulle också göra det möjligt att odla på ett mer hållbart sätt, med mindre inverkan på miljön som skulle ge hälsosammare och mer näringsrik mat.

För ironiskt nog har den ökande användningen av foder lett till en minskning av näringsinnehåll i de animaliska produkterna. Enligt rapporten måste man i dag äta sex intensivt uppfödda kycklingar för att få i sig samma mängd omega-3 som man kunde få av bara en kyckling på 1970-talet.

Viktor Krylmark

Mer om: WWF

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer