Miljö

Kraftfull växthusgas ökar snabbare än väntat

Jordbrukssektorn är den största enskilda källan till utsläpp av dikväveoxid, även kallat lustgas. Foto: Pixabay

Lustgas har nästan 300 gånger större global uppvärmningspotential än koldioxid. Nu visar forskning att halten lustgas i atmosfären ökar snabbare än vad man tidigare har trott.

Publicerad

Dikväveoxid, också kallat lustgas, är en kraftfull växthusgas. Ett enda kilo av gasen har lika stor global uppvärmningspotential som 298 kilo koldioxid. Den enskilt största källan till utsläpp av lustgas är jordbrukssektorn, och användningen av kvävegödsel en bakomliggande orsak till det.

Att utsläppen av lustgas har ökat stadigt sedan 1940-talet är känt sedan tidigare. Skälet är att användningen av kvävegödsel i jordbruket ökar. Men halterna av gasen i atmosfären har de senaste åren visat sig öka betydligt snabbare än vad tidigare beräkningar har visat, enligt en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change.

Forskarna bakom studien har undersökt perioden 1998–2016 och ser att utsläppen av dikväveoxid har ökat väsentligt sedan 2009, och i en snabbare takt än vad som tidigare har varit känt. En förklaring är en ökad efterfrågan på mat och andra jordbruksvaror.

Utsläppen från Europa och USA ska ha legat på en relativt stabil nivå under de senaste dryga två decennierna. Enligt forskarna bakom studien är det i stället tre andra regioner/länder som framför allt står för ökningen: Kina, Södra Asien och Brasilien. Ett sätt att snabbt försöka hejda utvecklingen blir därför att fokusera på dessa tre, och försöka minska deras användning av kvävegödsel.

I Sverige beräknades jordbrukssektorns totala utsläpp 2017 ligga på 7,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter, vilket motsvarar nära 14 procent av landets totala utsläpp, uppger Naturvårdsverket. Lustgas beräknades stå för drygt hälften, 53 procent, av utsläppen.

Utsläppen av lustgas har ökat kraftigt i Sverige under åren 2012–2017, bland annat på grund av högre användning av mineralgödsel.