Kostnaden för fettisdagens semlor? Fyra miljarder liter vatten

2019-03-05 13:13  
Foto: TT

Fettisdag och en härlig semla? I mitten gömmer sig dock en vattenslukande ingrediens: mandeln.

Mandeln till mandelmassan i en enda semla kräver nämligen 68 liter vatten att odla, i alla fall om mandeln odlas i Kalifornien vilket 80 procent av alla mandlar i världen gör, skriver Icakuriren.

För att producera mandeln till årets semmelfest krävs totalt 4 miljarder liter vatten, då sex miljoner av bakverken beräknas slinka ner i svenskarnas magar under dagen.

Enligt tidningen gräver odlarna så pass djupa brunnar att grundvattnet hotas. Samtidigt har Kalifornien drabbats av skogsbränder och torka i flera år.

Läs mer: Forskare larmar: Klimatkaos närmare än väntat

– Med vattenbrist ökar risken för skogsbränder och möjligheterna att släcka dem minskar. Bränder ger enorma utsläpp av växthusgaser och ökar även risken för mer extremväder. Indirekt påverkar därmed mandelodlingen i Kalifornien resten av världen, säger Hasse Berglund, biolog på Naturvårdsverket, till Icakuriren.

Mer om: Vatten

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer