MILJÖ

Klimatkritiken: Man kan inte bomba en översvämning

Översvämningar i centrala Grekland i september förra året.

Tungt fokus på försvar och säkerhet – men mindre på klimatförändringar. Ett utkast om EU:s kommande politiska prioriteringar får kritik.

Publicerad Uppdaterad

Mycket har hänt sedan EU-ledarna senast satte sina politiska prioriteringar på pränt. I Europeiska rådets strategiska agenda från 2019 beskrevs klimatförändringarna som ett "existentiellt hot" och ett av de viktigaste områdena som lyftes fram var att "bygga ett klimatneutralt, grönt, rättvist och socialt Europa".

Sedan dess har krig brutit ut i Europa och höga energipriser och andra ekonomiska svårigheter har lett till en missnöjesvåg mot det som ses som betungande EU-regler om klimat och miljö. Den nya verkligheten avspeglas i ett läckt utkast till ny strategisk agenda som ska antas efter valet i juni och därefter gälla under de kommande fem årens mandatperiod.

Samtal på toppmöte

Dokumentet är fullt av hänvisningar till försvar, säkerhet och migration medan klimatförändringen knappt nämns. Skrivningar om natur och biologisk mångfald finns över huvud taget inte med.

Den del av texten som handlar om klimatomställningen får samsas med digitala frågor. Ordet "grön" finns inte med – trots att det är just "den gröna given", inklusive lagstiftningspaketet Fit for 55, som ska göra EU klimatneutralt till 2050.

Utkastet ska diskuteras av regeringscheferna på ett toppmöte i Bryssel nästa vecka och kan förändras. Men det tolkas som ett skifte i prioriteringar.

”Bomba en översvämning”

"Den här planen förväntar sig att 1900-talets militära strategier ska kunna skydda människor från 2000-talets säkerhetshot. Men du kan inte skjuta en skogsbrand eller bomba en översvämning", säger Ariadna Rodrigo från Greenpeace i en kommentar.

Europa värms upp snabbare än andra kontinenter. Miljöbyrån EEA har konstaterat att de europeiska samhällena inte är tillräckligt rustade inför de risker som kan uppstå i ett ändrat klimat.

FAKTA

Toppmöte nästa vecka

EU-ländernas stats- och regeringschefer möts på onsdag och torsdag nästa vecka för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel.

Diskussion väntar om bland annat den strategiska agendan för de kommande fem åren, då dessutom Italiens förre premiärminister Enrico Letta ska presentera den rapport han gjort om hur EU:s inre marknad bör utvecklas. Även utrikesfrågor – främst Ukraina, men också läget i Mellanöstern – lär tas upp.

Enligt preliminära planer består toppmötet av en mottagning på kungliga slottet i Bryssel, följt av en arbetsmiddag på onsdag och sedan en mer ordinarie mötessittning under torsdag förmiddag.