MILJÖ

Forskare varnar för nytt hot: ”Risk att vattnet tar slut”

Andel av befolkningen som hade säkert dricksvatten 2020.

Världens tillgång till vatten hotas av torka och ökad nederbörd. För första gången på över 45 år ska FN ta ett samlat grepp om frågan.
– För mycket, för lite eller för skitigt vatten. Det sammanfattar läget för en stor del av världens befolkning, säger professor Berit Arheimer som deltar i vattenkonferensen.

Årtionden av ansvarslös vattenanvändning, överdrivet utnyttjande av grundvatten och förorening av färskvattenkällor har ökat belastningen på världens vattenförsörjning. Frågan hänger ihop med klimatkrisen och den hotade biologiska mångfalden. Men framför allt handlar den om människornas överlevnad – vatten behövs till i princip allt vi gör.

– I Sverige har vi till exempel varit alldeles för godtyckliga när det gäller hur mycket vatten vi kan utnyttja. Beslutsunderlaget har helt enkelt varit för dåligt och om vi fortsätter som vi gjort är det risk att vattnet tar slut vissa delar av året i vissa delar av landet, säger Berit Arheimer, professor i hydrologi på SMHI och ordförande i IAHS, en internationell sammanslutning för vattenforskare .

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här