Fler Hemköpsbutiker inför pant på plastpåsar

2018-04-30 12:00  

Efter fyra tusen pantande påsar utökas initiativet till ytterligare 17 Hemköpsbutiker.

Hemköp vid Torsplan i Stockholm var först i dagligvaruhandeln att införa pant på plastpåsar förra året. Nu ska även Hemköp i Göteborg, Malmö, Lund och Norrköping vara med i pantsystemet.

– Det här initiativet har vi tagit för att vi vill öka återanvändning och återvinning av plastpåsar. Det bästa man kan göra för miljön är att återanvända sin påse så många gånger som möjligt och sedan lämna den till plaståtervinningen, säger Elin Jarl som är pressansvarig på Hemköp.

Påsens pris höjs med 50 öre, och pantas sedan i kassan mot 1 krona. För varje påse som säljs men inte pantas skänker Hemköp 50 öre till Naturskyddsföreningen, som Hemköp nyligen har inlett ett samarbete med.

Läs mer: Nedbrytbar plast skapar problem i återvinningen

– En viktig del i det här är att belysa hur vi använder plast i vardagen. Man behöver inte ta en ny påse varje gång man handlar utan den håller i flera månader, säger Elin Jarl.

Hemköp: ”Bättre att panta än att ha som soppåse”

Hon berättar att många tror att man återvinner sin plastpåse genom att använda den som soppåse. Men det som händer är att den följer med soporna till förbränning, vilket inte är miljövänligt.

– Använd hellre tunna plastpåsar så mindre plast går till förbränning och lämna de andra till återvinning, säger hon.

I Hemköpsbutikerna lägger man plastpåsarna man vill återvinna i ett kärl vid kassan. Hemköp samlar upp dem och de följer med ordinarie transporter till deras lager. Sedan hämtas de av företaget Trioplast.

Läs mer: Svårt att välja bästa bärkassen

Trioplast levererar plastpåsar till Axfood. I samband med att Hemköp utökar sitt projekt med pantpåsar ska Trioplast stå för återvinningen av påsarna som Hemköp får in.

– Plastpåsarna mals ner och görs till ny plast. Jag hoppas att folk förstår värdet i återvinningen och väljer materialåtervinning i stället för förbränning, säger Håkan Melander, Key Account Manager på Trioplast.

EU vill halvera förbrukssiffran av plastpåsar inom 2025. Det innebär att varje svensk skulle förbruka cirka 40 påsar om året.

Butikerna som inför pant på plastpåsar

Stockholm:

Hemköp City

Hemköp Birger Jarl

Hemköp Skanstull

Hemköp Täby Centrum

Hemköp Mörby Centrum

Hemköp Nacka Forum

Hemköp Mall of Scandinavia

Hemköp Torsplan (sedan 2017)

Göteborg:

Hemköp Nordstan

Hemköp Frölunda torg

Hemköp Stigberget

Hemköp Kortedala

Hemköp Bifrost Mölndal

Malmö:

Hemköp Triangeln

Hemköp Plaza

Hemköp Kronprinsen

Lund:

Hemköp Karhögstorg

Norrköping:

Hemköp Lindö

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer