Dök ner till rekorddjupet – och hittade plastpåse

2019-05-15 11:45  
Foto: Tamara Stubbs

Rekordlångt ner i Marianergraven såg äventyraren fyra nya arter av märlkräfta – samt en plastpåse och omslagspapper. Nu ska proverna avslöja mikroplaster i djuren.

The Five Deeps Expedition är Victor Vescovos projekt där han ska bli först i världen med att besöka den djupaste punkten i de fem världshaven. I slutet av förra året inledde äventyraren med ett dyk i Atlanten, 8 605 meter ned, till botten av Puerto Rico-graven. Därefter avverkades South Sandwich-graven i Södra ishavet på 7 433 meters djup – och Javagraven (även kallad Sundagraven) i Indiska oceanen på 7 192 meters djup.

Ubåten Limiting Factor är 4,6 meter lång, 3,7 meter hög och har plats för två. Konstruktionen, som är utvecklad av Triton Submarines i Florida, består av ett nio centimeter tjockt titanskrov täckt med ett syntetiskt skum. Vescovos senaste dyk tog farkosten nära elva kilometer under vattenytan.

Läs mer: "Bionedbrytbar" plastpåse fortfarande hel efter tre år i havsmiljö

Det är tredje gången som människor har lyckats ta sig till botten på Marianergraven i västra Stilla havet – efter den första nedstigningen 1960, samt filmregissören James Camerons besök 2012.

– Den här ubåten och dess moderskepp, tillsammans med ett extremt kompetent expeditionsteam, tog marinbiologi till en löjligt mycket högre nivå genom att snabbt och utan tvekan dyka ned till det djupaste och mest kärva området i havet, säger Victor Vescovo till BBC.

Hittade plastpåse och godispapper

En utmaning har varit att få till ett kamerasystem som kan klara mer än 10 000 meters djup. Vescovo utforskade bottnen på det nya rekorddjupet 10 927 meter. Där observerade äventyraren djurliv, bland annat fyra nya arter av märlkräfta – men han hittade även en plastpåse och omslagspapper till godis.

Totalt blev det fem dyk och man använde även robotar för att kartlägga området. Undersökningar har visat att även djurlivet på stora djup påverkas av mikroplaster. Nu ska forskare undersöka de djur som Vescovo tog med sig upp till ytan för att se som de innehåller mikroplaster.

Den sista utmaningen är Litkedjupet (även kallat Molloydjupet) i Norra ishavet. Dyket till 5 450 meter ska genomföras i augusti i år.

John Edgren

Mer om: Plastpåsar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer