HÅLLBAR INDUSTRI

Uranstopp hindrar inte gruvbrytning: ”Finns inget samband”

LKABs vd och koncernchef Jan Moström och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under pressträff vid LKAB i Kiruna då de berättade om fyndet av sällsynta jordartsmetaller där. Nu vill hon slopa uranbrytningsförbudet snabbare. Arkivbild.

Näringsminister Ebba Busch (KD) vill snabba på regeringens planer att slopa förbudet mot att bryta uran. Enligt henne krävs det för att komma åt jättefyndigheterna av sällsynta jordartsmetaller i bland annat Kiruna.
Men just i Kiruna finns inget uran som skulle hindra brytning, enligt statsgeologen.

De nya fyndigheterna av sällsynta jordartsmetaller i norra Sverige gör att frågan om förbud mot uranbrytning åter är aktuell, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Näringsminister Ebba Busch (KD) vill inte att uranförbudet ska stå i vägen för brytning av viktiga sällsynta jordartsmetaller, som är så viktiga för den gröna omställningen, förklarar hon för Ekot.

Men det blir inte någon krock mellan uranförbud och brytning av sällsynta jordartsmetaller på de flesta ställen där de riktigt stora nu kända fyndigheterna finns, enligt Erik Jonsson, statsgeolog vid Sverige geologiska undersökning SGU och adjungerad professor i mineralogi vid Uppsala universitet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här