LEDARE

”Vargas satsningar är en attack på näringslivets koldioxidproblem”

Berg av gamla kläder och textilier.
Problemet som svenska Vargas vill lösa med nya företaget Syre är stort, i dag materialåtervinns nästan inga kläder och övriga textilier.

Den fossila marknaden kommer att stängas på 2030-talet. Det har den industriella nydanaren Harald Mix och bolaget Vargas förstått. Nu tar de sig an baksidan av fast fashion och textilindustrin, skriver Ny Tekniks chefredaktör Thomas Peterssohn.

Publicerad Senast uppdaterad

Det här är en kommenterande text. Skribenten står för analys och eventuella åsikter.

Harald Mix och bolaget Vargas senaste startup, döpt till Syre, ska göra det modebranschen inte klarat av, nämligen att i stor skala återvinna oljebaserad polyester i sina textilier. Därmed ska den kritiserade affärsmodellen fast fashion förvandlas till en cirkulär verksamhet. I dag står textilproduktion för 7–10 procent av världens koldioxidutsläpp, orsakade av mänsklig verksamhet. 

Syre är den femte stora satsningen Mix gör genom investeringsbolaget Vargas. Investeringsmodellen kan enklast beskrivas som en attack på näringslivets koldioxidproblem genom storslagna investeringar i teknik – gärna i nära samarbete med industrin. De tidigare projekten är Polarium (batterier), Northvolt (batterier) H2 Green Steel (fossilfritt stål) och Aira (värmepumpar för gas- och oljeberoende hushåll i Europa). 

Sällan är tekniken banbrytande, snarare ganska beprövad. Tesla, SSAB och Nibe hade redan gjort stora landvinningar. Innovationshöjden ligger i den hisnande uppskalningen och förmågan att attrahera osannolika mängder kapital. Bara till det gröna stålet och batterierna har Vargas fixat nästan 200 miljarder kronor i riskkapital och krediter.

Den fossila marknaden kommer helt enkelt att stängas på 2030-talet och fönstret att transformeras är öppet under detta decennium.

Vargas var också framsynt nog att förstå att ESG (från engelskans environmental, social and corporate governance) inte var en poängtävling på aktiemarknaden utan att storföretagen, särskilt i utsatta branscher, menar allvar med sina mål att bli koldioxidneutrala. Den fossila marknaden kommer helt enkelt att stängas på 2030-talet och fönstret att transformeras är öppet under detta decennium. 

En sak alla teknikentreprenörer kan lära av Vargas är att sälja, även om man inte har något att sälja. Fram med orderblocket! H&M lovar till exempel att köpa återvunnet fiber för 6 miljarder kronor i framtiden. I fallet Northvolt är förbeställningarna otroliga 600 miljarder kronor. Utan förbeställningar skulle ingen våga investera eget kapital eller låna ut pengar. 

Harald Mix framfart väcker inte entusiasm i alla läger. Några ser honom som en bidragsentreprenör i turboklass. Andra ondgör sig över att investeringarna i Norrland kommer att sätta hela energisystemet i Sverige ur spel. Att Sveriges Radio förlänade honom möjligheten att bli miljökämpe i ett eget sommarprogram irriterar alla cyniker i finansbranschen. Och vad gäller bolagen så går alla fortfarande med stora förluster. 

Men som industriell nydanare är Harald Mix och Vargas i alla fall ett fenomen. Om än med beprövad snarare än banbrytande teknik.