LEDARE

”Vargas satsningar är en attack på näringslivets koldioxidproblem”

Berg av gamla kläder och textilier.
Problemet som svenska Vargas vill lösa med nya företaget Syre är stort, i dag materialåtervinns nästan inga kläder och övriga textilier.

Den fossila marknaden kommer att stängas på 2030-talet. Det har den industriella nydanaren Harald Mix och bolaget Vargas förstått. Nu tar de sig an baksidan av fast fashion och textilindustrin, skriver Ny Tekniks chefredaktör Thomas Peterssohn.

Publicerad Uppdaterad

Harald Mix och bolaget Vargas senaste startup, döpt till Syre, ska göra det modebranschen inte klarat av, nämligen att i stor skala återvinna oljebaserad polyester i sina textilier. Därmed ska den kritiserade affärsmodellen fast fashion förvandlas till en cirkulär verksamhet. I dag står textilproduktion för 7–10 procent av världens koldioxidutsläpp, orsakade av mänsklig verksamhet. 

Syre är den femte stora satsningen Mix gör genom investeringsbolaget Vargas. Investeringsmodellen kan enklast beskrivas som en attack på näringslivets koldioxidproblem genom storslagna investeringar i teknik – gärna i nära samarbete med industrin. De tidigare projekten är Polarium (batterier), Northvolt (batterier) H2 Green Steel (fossilfritt stål) och Aira (värmepumpar för gas- och oljeberoende hushåll i Europa). 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här