INNOVATION

Många av de kläder vi lämnar till återvinning i Sverige hamnar som sopor i fattiga länder där de dumpas eller bränns utan kontroll. Använda kläder har skapat en miljökatastrof utan motstycke i Ghana och H&M är ett av de vanligaste plaggen

Vi använder alltmer råolja för att skyla våra kroppar, helst i kombination med bomull.

Men materialmixen är notoriskt svår att återvinna.

Polyester är en stark och nötningstålig fiber. Men det innebär också att den tar lång tid för naturen att bryta ner igen om den inte tas om hand. Här syns ett klädberg på en strand i Ghanas huvudstad Accra.

Nu gör svenska uppstickaren Syre världens första storskaliga försök.

”Skalan de vill göra det på är fantastisk, för det finns så otroligt mycket avfall”, säger forskaren Ji-Woong Lee till Ny Teknik.

Kan gamla kläder bli nya kläder?

Publicerad Uppdaterad

Textilbranschen orsakar enorma koldioxidutsläpp varje år, omkring 7–10 procent av vad vi människor totalt ger upphov till. Polyester, som görs av råolja, har sedan länge vuxit om bomull och utgjorde 2020 drygt hälften av hela textilmarknaden. Vi klär oss alltså bokstavligen talat i råolja. 

Polyester, eller polyetylentetraftalat (pet) som det egentligen heter, är ett tacksamt material att göra kläder av. Framför allt billigt, men även vattenavvisande och nötningståligt. Det används i allt från billiga badkläder till dyra friluftsbyxor. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här