Krönikor

”Syltkokning? Nej, en plastflaska”

Anna Orring, reporter.
Pet-flaskor i nya material är en lösning - men ändå måste det totala flaskberget minska. Foto: Gamma/IBL

KRÖNIKA. Ny Tekniks reporter Anna Orring om hur syltingredienser kan minska plastberget.

Publicerad Uppdaterad

När jag var barn gjorde vi en gång per år egen jordgubbssylt. Först plocka ett stort lass. Sedan skölja, rensa och koka med socker och Certo (pektin). Förutom den söta smaken av varm sylt minns jag den kemiska förtjusningen. Hur receptets ingredienser förvandlade råvarorna till något nytt.

Nu följer jag nyheter om ett helt annat sätt att koka ihop pektin och socker.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här