FARKOST
Nedskjutna föremål – det här vet vi om de misstänkta farkosterna

Den senaste tiden har flera föremål skjutits ned över amerikanskt och kanadensiskt luftrum. Incidenterna har satt ytterligare press på den redan ansträngda diplomatiska relationen mellan USA och Kina.
Den 4 februari sköts en ballong ned utanför South Carolinas kust av en amerikansk AIM-9X-robot efter att i flera dagar ha färdats i amerikanskt luftrum. Enligt USA rörde det sig om en kinesisk övervakningsballong med syfte att samla in information. Från kinesiskt håll hävdar man i stället att det rört sig om en civil farkost som samlat in data i forskningssyfte.
Den 11 februari sköt ett amerikanskt stridsflygplan ned ett föremål över Alaska. Föremålet ska ha haft "storleken av en liten bil" och ha flugit på en höjd om cirka 12 kilometer i norra Alaska nära den kanadensiska gränsen.
Dagen efter, den 12 februari, sköt amerikanskt stridsflyg ned ytterligare ett okänt föremål på hög höjd – denna gång över territoriet Yukon i norra Kanada. Föremålet ska ha varit litet och cylinderformat och utgjort ett "möjligt hot mot civil flygfart", enligt den kanadensiska försvarsministern Anita Anand.
Den 13 februari sköts ännu ett främmande föremål ned i luften ovanför Nordamerika, den här gången över Huronsjön på gränsen mellan USA och Kanada. Föremålet sköts ned i det luftrum som USA och Kanada gemensamt stängt tidigare under dagen.
Försämrade relationer
De föremål som skjutits ned 11–13 februari tros inte vara av samma typ som den betydligt större kinesiska misstänkta spionballong som sköts ned utanför South Carolinas kust den 4 februari.

Den senaste tidens incidenter har lett till en ytterligare försämring i den redan hårt ansträngda relationen mellan USA och Kina. Bland annat sköts ett planerat Pekingbesök av USA:s utrikesminister Antony Blinken upp efter att den misstänkta spionballongen sköts ned i början av februari.
Anklagelser från båda länder
Kina nekade först till anklagelserna vad gällde ballongen, men har därefter hävdat att det rört sig om en civil farkost som samlade in data i forskningssyfte.
Från amerikanskt håll uppges att ballonger observerats även vid tidigare tillfällen, och man har den senaste veckan anklagat Kina för att använda sig av en global ballongflotta för att spionera på länder i hela världen.
Kina kontrar med att hävda att amerikanska ballonger upprepade gånger sedan i januari 2022 kommit in över kinesiskt luftrum.