KARRIÄR

Låt karriären gå i vågor – tillåt dig att vara mindre ambitiös

Det kan vara en idé att låta karriären gå i vågor, säger marknadsstrategen.
Det kan vara en idé att låta karriären gå i vågor, säger marknadsstrategen.

Det kan vara bra att ge sig själv perioder då karriären får ta mindre plats i ens liv. Det rådet ger marknadsstrategen Dorie Clark i Harvard Business review.

Publicerad Uppdaterad

Clark, som även undervisar vid Fuqua school of Business vid Duke University i North Carolina, hänvisar till en global Gallup-undersökning som visar att arbetande människor under 2022 kände mer stress än någonsin tidigare. Själv har Clark haft flera klienter som sagt sig vilja minska sina professionella ambitioner.

En vilja som ofta åtföljs av både skam och en rädsla för att mista hela sin karriär, skriver Clark som förra året gav ut boken ”The long game: How to be a long term thinker in a short term world”.

Dorie Clark.
Dorie Clark.

Visst finns en viss risk för att ett break kan leda till att karriären stagnerar, men att exempelvis undvika utbrändhet måsta alltid går före, skriver Clark. Dessutom kan en period av lugnare arbete även ha positiva effekter på karriären. Dorie Clark uppmanar därför läsarna till att tänka på karriären som i vågor.

För att hitta lyckas rätt toppar och dalar är det viktigt att på riktigt ”köra sitt eget race”, menar Clark. Att jämföra med andra och tro att man ska ha uppnått något visst innan ”pausen” leder fel, menar hon. Men har du borrat ner huvudet och fokuserat på hårt arbete i många år, ja då är det kanske dags att sätta fokus på den egna hälsan ett tag, oavsett hur dit cv ser ut, tycker Clark. Kanske bör man till och med, åtminstone tillfälligt, överge mål man satt upp, skriver hon.

Att tillåta sig en annan slags vardag ett tag lönar sig nämligen i längden, menar Dorie Clark. ”Att få annan typ av input – om det så är från en månadslång utlandsresa eller ett år med en mindre ambitiös mentalitet – och fokusera på andra delar av sitt liv kommer att leda till att det också kommer helt nya saker ur dig”, skriver hon.