Karriär

Wiesner: ”Jag tycker inte att kärnkraft är en EU-fråga”

Emma Wiesner tar Fredrick Federleys plats i EU-parlamentet för Centerpartiet. Foto: Fredrik Wennerlund
Emma Wiesner tar Fredrick Federleys plats i EU-parlamentet för Centerpartiet. Foto: Fredrik Wennerlund
Emma Wiesner vid ett gruvbesök.
Emma Wiesner vid ett gruvbesök.
Emma Wiesner (C), civilingenjör inom energi.
Emma Wiesner (C), civilingenjör inom energi.
EU-parlamentet i Bryssel. Foto: Francisco Seco
EU-parlamentet i Bryssel. Foto: Francisco Seco

Energiingenjören och centerpartisten Emma Wiesner har arbetat i 1,5 år på batterifabriken Northvolt. Nu tar hon plats i EU-parlamentet, där hon vill jobba för fri rörlighet för el.

Publicerad

På torsdag går flyttlasset till Bryssel. När Ny Teknik når Emma Wiesner på telefon har hon fullt upp med att avsluta arbetet på batteriföretaget Northvolt, där hon har varit public affairs-ansvarig i 1,5 år. Hennes uppdrag var att hålla koll på EU-frågor, till exempel samarbetet Battery Alliance som syftar till att bygga upp en europeisk batteriindustri för elfordon. Hon skulle också följa vad som händer inom forskning, finansiering och lagstiftning.

– Jag är jätteglad för den här tiden. Jag har fått se hur fort tekniken kan utvecklas men också vilka utmaningar man står inför när man ska bygga upp en helt ny industri, säger Emma Wiesner.

Inför valet 2019 till Europaparlamentet kandiderade Emma Wiesner under slagordet ”Ny energi till Europa.” När hon inte kom in lade hon politiken åt sidan. Nu blir det ett lappkast tillbaka igen.

Egentligen hade hon önskat sig fler år i näringslivet innan hon tar steget över till att bli heltidspolitiker.

– Men det här är en chans jag inte kan missa, säger hon.

”Den svenska regeringen har agerat alldeles för sent”

Emma Wiesner är civilingenjör med inriktning mot energisystem. Förutom arbetet på Northvolt har hon också varit energimarknadsanalytiker på Sweco där hon bland annat tog fram en rapport om det framtida behovet av el och bioenergi.

I EU-parlamentet hoppas hon kunna driva på energiomställningen, så att medlemsländerna snabbare lämnar den fossila energin bakom sig och går över till förnybart.

– 73 procent av Europas energi är fortfarande fossil och EU subventionerar fortfarande fossil energi, det vill jag kämpa emot. Vi måste också se till att prissättningen på koldioxid fungerar effektivt, säger Emma Wiesner.

Emma Wiesner vid ett gruvbesök.
Emma Wiesner vid ett gruvbesök.

En fråga som är särskilt het inom EU just nu är om svensk vattenkraft och bioenergi ska ses som hållbara. Den är i fokus sedan EU-kommissionen har lagt ett så kallat taxonomi-förslag, som handlar om hur olika investeringar ska klassificeras ur hållbarhetssynpunkt. Både svensk vattenkraft och bioenergi riskerar att hamna utanför hållbarhets-klassningen, vilket har lett till skarp kritik från flera håll. De stora elproducenterna Fortum, Vattenfall och Uniper har till exempel anklagat den svenska regeringen för att ha varit alltför passiv i frågan.

Det är kritik som Emma Wiesner håller med om.

– Den svenska regeringen har agerat alldeles för sent. Att man på EU-nivå lägger helt nya krav, så att vattenkraften inte uppfyller hållbarhetskraven trots att den uppfyller ramdirektivet för vatten, gör att situationen blir godtycklig och flera regelverk läggs på varandra, säger hon.

”Jag vill se fri rörlighet för el”

De nya taxonomi-reglerna väntas klubbas under våren. Så fort Emma Wiesner har installerat sig i Bryssel planerar hon att lämna in en formell invändning mot förslaget.

På senare år har kärnkraften återigen seglat upp som en het tvistefråga i Sverige. Emma Wiesner ställer sig positiv till energislaget men tycker, precis som sitt parti, att kärnkraften ska drivas på marknadsmässiga grunder, utan subventioner.

– Jag tror att energiomställningen kommer att kräva mer el och inte mindre, så vi ska ta vara på de lösningar som finns för att tillgodose behovet av fossilfri energi. Men jag tycker inte att kärnkraft är en EU-fråga. Det är upp till varje land att bygga sitt eget energisystem, säger hon.

Men hon vill gärna se ett ökat utbyte av el mellan EU:s medlemsländer.

– Jag vill se fri rörlighet för el. Begränsningar i elnätet är en enormt stor fråga i Sverige, men den är ännu större på EU-nivå. Jag gillar tanken på att vi ska samarbeta mer på energiområdet. Ska vi fasa ut polsk kolkraft och det finns överskott på andra ställen måste vi kunna transportera elektriciteten, säger hon.

I EU-parlamentet kommer Emma Wiesner att ersätta Fredrick Federley som har valt att lämna politiken efter avslöjandet att en närstående har dömts för våldtäkt mot barn.

– Jag har väldigt blandade känslor. Det är klart att jag hade önskat andra omständigheter. Men det känns också väldigt kul, säger hon.

”Gör vi inget blir januari den nya badsäsongen”

Själva uppdraget axlar hon med skräckblandad förtjusning.

– Jag har aldrig varit politiker förut. Som ingenjör är man tekniskt skolad och både under utbildningen och i arbetslivet upplever jag att debatten ofta avrundas när den blir för politisk. Där slutar de tekniska rapporterna, ingenjörerna beskriver ett problem och olika lösningar, men lämnar till politiker att välja och prioritera. Det ska bli kul och utmanande att hamna på andra sidan bordet och våga prioritera, säger hon.

Emma Wiesners klimatengagemang tog fart när hon var 13 år och såg Al Gores film En obekväm sanning. Hon insåg att klimatet var en ödesfråga och valde att gå med i Centerpartiet. Som 16-åring badade hon i isvak för att uppmärksamma klimatförändringarna.

– Gör vi inget så blir januari den nya badsäsongen, var vårt budskap. Det var min klimatdemonstration när jag var 16 år och jag förstår verkligen den frustration som dagens unga klimatdemonstranter känner. Därför känns det enormt kul att jag nu får en politisk plattform, säger hon.

Valet att bli energiingenjör föll sig som en logisk följd av klimatengagemanget.

– Jag såg att ska vi göra skillnad så är det energifrågan vi måste börja med, säger hon.

Emma Wiesner

Aktuell: Ny EU-parlamentariker för Centerpartiet.

Ålder: 28 år.

Utbildning: Civilingenjör med inriktning mot energisystem, Uppsala universitet.

Tidigare jobb: Public affairs-ansvarig på Northvolt, energimarknadsanalytiker på Sweco, trainee på Svenskt näringslivs Brysselkontor, samt sommarjobb på Mälarenergis kraftvärmeverk och ABB.

Bor: I Stockholm. Snart även i Bryssel.

Uppväxt: I Västerås.