Karriär

Verktyget som slumpar fram en fikakompis på jobbet

Många saknar spontana möten vid kaffeautomaten. Digitala verktyg kan (typ) återskapa dessa saknade scenarion. Foto: TT och Unsplash
Många saknar spontana möten vid kaffeautomaten. Digitala verktyg kan (typ) återskapa dessa saknade scenarion. Foto: TT och Unsplash

I oväntade möten kan nya idéer födas. It-bolaget Digital Route skapade en lösning som slumpar fram fikamöten kolleger emellan.

Publicerad

Många saknar de spontana mötena vid kaffemaskinen på kontoret. Det är inte bara trevligt att ses och prata om väder och vind, faktum är att mikrointeraktionerna på arbetet kan bidra en hel del till att idéer och tankar utbyts och bryts.

På Digital Route vill man inte gå miste om de här mötena. Utvecklarna där har skapat en plugin till samarbetsytan Slack som de kallar DrDonut. Två gånger i veckan parar DrDonut ihop medarbetare med varandra och bokar in dem för en fika tillsammans.

Maja Samuelsson är hr-chef på Digital Route. Hon uppskattar det nya verktyget.

– Vi får mycket feedback i våra undersökningar att det våra medarbetare framför allt saknar med att jobba hemma är träffa och interagera med kollegor. De saknar inte bara de som man normalt sett ändå pratar med för att man exempelvis är i samma team, utan alla de andra som man helt har slutat att prata med för att man inte kommer i kontakt med varandra på dagarna längre.

DrDonut gör det möjligt att få till dessa möten på ett enkelt sätt, utan att någon ska behöva styra upp olika typer av andra engagemangsaktiviteter, berättar Maja Samuelsson.

– Dessutom kan alla välja själv om och hur mycket man vill delta i detta.

För Maja Samuelsson själv har DrDonut skapat flera goda mötestillfällen.

– Hittills har alla mina DrDonut-fikastunder varit med personer som jag normalt sett inte interagerar med i mitt dagliga arbete. I min roll är det viktigt att ha örat mot rälsen i organisationen, så hittills har alla mina möten gett värdefulla insikter i stort och smått.

Digital Routes DrDonut är än så länge endast för internt bruk men för den som blir inspirerad att införa en fikagenerator finns det en liknande lösning här.

Artikeln publicerades ursprungligen i Personal & Ledarskap.