Karriär
Vart fjärde lönesamtal uteblev
En fjärdedel av medlemmarna hos Sveriges Ingenjörer hade inga lönesamtal förra året.
Det visar siffror från fackförbundet. Nu är det en huvudfråga i avtalsrörelsen.
Det är i Sveriges Ingenjörers nya löneenkät som det framkommer att 25 procent av medlemmarna inte hade lönesamtal under 2012.
Undersökningen visar också att de som inte haft lönesamtal, i högre utsträckning än andra, upplever att de inte vet vilka förväntningar som ställs på dem och vad som påverkar deras lön.
Sveriges Ingenjörer har nu meddelat att rätten till lönesamtal blir ett av huvudkraven i årets avtalsrörelse. En stor motpart i avtalsrörelsen är Teknikföretagen, som företräder cirka 3 600 medlemsföretag. Deras förhandlingschef Anders Weihe tycker också att det är problematiskt med så många uteblivna lönesamtal.
– Om det stämmer så är det inte bra. Sedan finns det problem på båda sidorna, med både en del ingenjörer och chefer som tycker att det är obehagligt med lönesamtal, säger Anders Weihe på Teknikföretagen.
Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, håller inte med om problembeskrivningen.
– Det kan absolut finnas enskilda medarbetare som tycker att det är jobbigt med lönesamtal, eller som inte tycker att det är viktigt. Men vi tycker att det är chefens skyldighet att hålla lönesamtal, så vi vill lasta arbetsgivarna mer för detta, säger hon.
Anders Weihe på Teknikföretagen tillägger att lönesamtal är något som ska ingå i arbetet för kvalificerade medarbetare.
– Samtalen ger ju en direkt koppling mellan lön och prestation, säger han.
Vad säger ni om att lönesamtal är ett Sveriges Ingenjörers huvudfrågor i årets avtalsrörelse?
– Vi har själva föreslagit ett nytt löneavtal där lönesamtalet är en mycket tydligare punkt än vad det är idag. Det handlar om att strukturen för lönesättningsprocessen helt ska utgå från de individuella lönesamtalen, säger Anders Weihe.
Camilla Frankelius på Sveriges Ingenjörer tycker att tongångarna från Teknikföretagen är positiva.
– Sedan ska de inte ta åt sig äran för mycket och säga att det var de som kom med förslaget att lönesamtalet ska bli en central punkt. Det är vi som har yrkat på det och de har, så här långt, lyssnat på oss, säger hon.