Karriär

”Var inte så blyga, tjejer”

Maha Bouzeid blir Årets alumn vid Linköpings universitet.
Maha Bouzeid blir Årets alumn vid Linköpings universitet.

Hur känns det, Maha Bouzeid, att som första kvinnliga civilingenjör få utmärkelsen Årets alumn på Linköpings universitet?

Publicerad

- Jag är mycket stolt och hedrad över att få utmärkelsen, det är ett stort pris för mig.

Vem nominerade dig?

-Jag är mentor åt en sistaårsstudent på industriell ekonomi Linköping, det var min adept som nominerade mig. Det är himla roligt och överraskande!

Vad gör du när du inte är mentor?

-Jag jobbar inom försäljning på Ericsson. Just nu är jag i London ett halvår framöver och jobbar med vår försäljning inom mobilt bredband.

När tog du din examen?

-Jag blev klar med min civilingenjörsexamen i industriell ekonomi 2007. Sedan fick jag traineeplats på Arlanda flygplats, passade på att certifiera mig inom projektledning och blev så fick så småningom rekryterad till Ericssons ledarskapsprogram 2010.

Du har varit nominerad till chefsorganisationen Ledarnas pris Framtidens kvinnliga ledare två gånger. Är ditt sikte inställt på ledarskap?

-Det handlar inte om att vara chef i sig, utan att få större ansvar och utmaningar, det är det viktiga för mig. Jag tror att meningen med livet att man ska sträva efter att maximera sin lycka. En viktig komponent för mig är att ha ett jobb som utvecklar mig. Min utvecklingstakt måste vara ganska hög för att jag ska vara nöjd.

Varför utbildade du dig till civilingenjör?

-Det är den bredaste vägen. Du kan välja vad som helst efteråt, särskilt när du har gått industriell ekonomi, som innehåller allt från elektriska kretsar och programmering till finans och marknadsföring.

Vill du inspirera unga tjejer att utbilda sig till ingenjör?

-Jag hoppas att jag kan göra det! Det är en fråga som jag verkligen brinner för. För det första att få tjejer att känna att de kan så mycket mer och inte ska göra sig mindre än de är. Jag tror att det har hjälpt mig otroligt mycket i min karriär att jag inte har varit blyg och tagit för mig.

Hur jobbar du med frågan?

-Jag är ute och föreläser i gymnasieskolor och är aktiv i olika nätverk.