Karriär

Välj din bordsgranne med omsorg – så blir du bättre

Du kan påverkas positivt av den fysiska närheten till någon som är duktigare på någon arbetsuppgift. Foto: Mint Images / Rex
Du kan påverkas positivt av den fysiska närheten till någon som är duktigare på någon arbetsuppgift. Foto: Mint Images / Rex

Det finns pengar att tjäna på att placera människor tillsammans i kontoret på ett strategiskt sätt. Rätt placering kan öka produktiviteten med upp till 15 procent, enligt en studie.

Publicerad

De aktivitetsbaserade kontorens tid är kanske redan förbi.

En person som är sämre på något område påverkas positivt av den fysiska närheten till en som är duktigare på just det.

Den optimala placeringen av medarbetare skulle kunna innebära en högre vinst för företaget som gör sig besväret, närmare bestämt 8-9 miljoner kronor för ett företag i storleksordningen 2 000 anställda. Så många anställda var det på teknikföretaget som undersöktes under en tvåårsperiod av managementföretaget Cornerstone On Demand tillsammans med forskare på Harvard Business School.

De anställda i teknikföretaget delades in i tre grupper: högproduktiva men inte så kvalitetsmedvetna, kvalitetsfokuserade med låg produktivitet och en grupp som var ett genomsnitt av de två typerna. Mest effekt blev det när man blandade de två första grupperna, som påverkade varandra starkt. Genom att para ihop dem som har motsatta styrkor fick man alltså störst utfall.

Det finns också oönskad påverkan att ta hänsyn till. Det gäller att undvika att placera människor som utstrålar negativism nära varandra, då de har en förstärkande effekt på den dåliga stämningen.

Hur man möblerar med själva människorna på kontoret är en rätt så outforskad gren av kontorsforskningen, enligt forskarna på Harvard. Ändå är det avsevärt billigare än att nyanställa och utbilda personal, som visserligen är effektivt men dyrt.

Läs hela studien här

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook!