Undersökning: Ingenjörer vill fortsätta att jobba hemifrån

2021-08-30 08:00  
"För att utveckla tekniskt kunnande och innovationskapacitet behövs lika bra förutsättningar för arbete på distans som på kontoret", säger förbundsordförande Ulrika Lindstrand. Foto: Unsplash

Ingenjörer gillar att jobba på distans – trots att arbetsbelastningen har ökat. Det visar en undersökning från fackförbundet Sveriges ingenjörer.

I en enkät bland förbundets medlemmar framkommer att nio av tio ingenjörer har jobbat hemifrån under pandemin. En stor andel uppger även att de är nöjda med distansarbetet. Över hälften tycker exempelvis att balansen mellan jobb och privatliv har förbättrats.  

I undersökningen framgår dock att arbetsbelastningen har ökat för nära en tredjedel av ingenjörerna. Det innebär en liten ökning jämfört med en motsvarande mätning under 2020.

Läs mer: Här tar framtidens hybridkontor form – ett nav för företagskulturen

60 procent av de tillfrågade medlemmarna uppger att de vill fortsätta att jobba på distans någon eller några dagar i veckan även efter pandemin. En mindre andel, 17 procent, vill helt tillbaka till arbetsplatsen. 

Fortsatt möjligt med distansarbete

Hälften av ingenjörerna har även fått signaler från arbetsgivaren att det kan bli möjligt med mer distansarbete framöver.  

– För att utveckla tekniskt kunnande och innovationskapacitet behövs lika bra förutsättningar för arbete på distans som på kontoret. Särskilt för nyanställda och unga kan det vara tufft att komma in på arbetsplatser där hemarbete dominerar. Arbetsgivare måste prioritera bra introduktionsprogram och stöd till nyanställda, säger förbundsordförande Ulrika Lindstrand i ett pressmeddelande.  

Enkäten som gjordes i maj har besvarats av drygt 4200 medlemmar i Sveriges ingenjörer.

Läs mer: Utekontor – en spirande företagstrend: ”Mycket positivt”

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt