Karriär

Tipsen som kan underlätta jobbresorna

Flygförseningar och bagage på vift det enda problemet med dina jobbresor? Foto: Caiaimage/Martin Barraud
Flygförseningar och bagage på vift det enda problemet med dina jobbresor? Foto: Caiaimage/Martin Barraud

Jobbresor kan vara både intensiva och mentalt utmattande. Här är tipsen som hjälper dig att hitta en bättre balans när du är på resande fot.

Publicerad

Reser du mycket i jobbet och tvingas lämna vardagsrutinerna? Då är kanske inte flygförseningar och bagage på vift det enda problemet. En onlineundersökning som affärsreseföretaget NexTravel gjort visar att nästan en av fyra jobbresenärer upplever psykiska påfrestningar.

Sajten Fast Company har sammanställt några råd från experter inom mental hälsa som kan minska risken för utbrändhet i samband med resor.

Behåll goda vanor

Vanor som gör att du mår bra mentalt och fysiskt hemma fungerar även på resan. Försök att röra dig så mycket som möjligt, exempelvis genom en liten promenad eller stretching på rummet. Gör ditt bästa för att begränsa alkoholintaget och ät hälsosamt. Försök också att hålla fast vid dina sovrutiner. Det här kan vara svårt när du reser över tidszoner, men känslan av att vara utvilad gör skillnad för humör och inställning.

Håll kontakten med nära och kära

Hemlängtan och att sakna tid med familj eller vänner kan också bidra till utmattning. Det är därför viktigt att hålla kontakten med nära och kära. SMS, telefon eller videosamtal kan få dig att känna att du är en del av livet hemma.

Ladda batterierna

Många jobbresenärer upplever att de alltid måste vara tillgängliga under resan. Det kan både göra dig mindre effektiv och mer utmattad. Undvik därför att fylla all ledig tid med arbete. Ladda istället batterierna genom att göra något du gillar eller upptäck området du besöker. Får du energi av att umgås kan du passa på att träffa kollegor på resan. Föredrar du att vara för dig själv bör tid avsättas för det.

Ordna en stabil grund

Utmaningar och problem hemma kan förstärkas med frekventa jobbresor. Resande som tenderar att bli en flykt undan problem kan påverka relationer negativt. Ta därför de steg du behöver för att lösa utmaningar i ditt personliga liv. Att formulera en plan för att förbättra saker på hemmafronten kan vara nyckeln till att må bättre.