Karriär

Tipsen för att ge hemmakontoret ett lyft

Så pimpar du hemmakontoret så att det blir en långsiktigt hållbar arbetsplats. Foto: Pexels
Så pimpar du hemmakontoret så att det blir en långsiktigt hållbar arbetsplats. Foto: Pexels

Distansarbetet kan vara här för att stanna även om många framöver kanske kommer att varva kontorsjobb med arbete i bostaden. Det kan därför vara läge att uppgradera hemmakontoret.

Publicerad

Affärstidningen Forbes ger i en artikel några tips för att fixa till hemmakontoret. Resultatet kan bli både ökad produktivitet och bättre humör: 

Justera belysningen

Dagsljus kan ha stor betydelse för vår produktivitet, pigghet och övriga hälsa men belysningen på hemmakontoret är kanske inte alltid ultimat. Om din bostad inte är en magnet för solljus kan det vara bra att gå ut en stund på morgonen. För att få en bättre effekt av den viktiga cirkadiska rytmen, vår inre biologiska klocka, kan man även ha starkare belysning inomhus under dagen och sedan dämpa till mjukare ljus när solen går ner. Lampor som ändrar färg och ljusterapi-lampor kan också bidra till en bra och anpassad belysning. 

Investera i kvalitetshörlurar

Ljudinställningar under Zoom-möten kan lämna mycket att önska, men se till att själv ha den bästa tekniken för att höra andra och bli hörd. Airpods och andra in ear-lurar har ofta bra ljudkvalitet. Brusreducerande hörlurar, som blockerar störande ljud utifrån, kan också fungera bra under möten om du kanske råkar befinna dig i en bullrig omgivning eller på ett tåg. Viktigt att tänka på är att långvarig användning av hörlurar kan medföra en risk att skada hörseln.

Skaffa kontorsväxter

Gröna växter piggar upp kontorsinredningen och är även bra för att rena luften i bostaden. Här behövs inga ambitiösa planteringar, det räcker gott med några kaktusar eller en svärmorstunga för att lyfta humöret och få en bättre luftkvalitet på hemmakontoret.

Minska effekter av skärmljus

Vi människor är inte anpassade för att sitta framför konstgjorda ljuskällor och ögonen tröttas även ut av ständiga byten mellan exempelvis mobil- och datorskärmar. Här finns dock hjälpmedel för att reducera effekten av skärmljus. Testa exempelvis glasögon som filtrerar det blå ljuset och minskar tröttheten. Ett annat tips är att ta en kort paus var tjugonde minut. Titta bort från skärmen och fäst blicken på ett objekt 20 meter bort under 20 sekunder.